JURNAL DE MĂMICĂ – Hăinuţele

Cred că a venit timpul să vorbim şi despre hăinuţe. Dacă în prima lună ele nu par a fi aşa o mare problemă, pentru că mai toţi care vin să te felicite îţi aduc cel puţin un articol vestimentar, după aceea ele devin o reală bătaie de cap. Dacă eşti la primul copil, aşa cum este cazul meu, şi nu ai pe nimeni înainte ca model, care să te înveţe cum stă treaba cu numerele hainelor şi potrivirea lor, dar şi cu cele mai bune locuri din care să-ţi îmbraci bebeluşul, rişti să vii acasă cu haine prea mici,prea mari sau prea scumpe. Însă nu poţi da greş decât o singură dată pentru că nevoia te învaţă.
Eu am început să mă uit după hăinuţe încă de când am aflat că sunt însărcinată. De cumpărat am cumpărat un singur rând, care mi-a plăcut cel mai mult, cu o săptămână înainte de a naşte. Aşteptam să văd ce primesc. Însă, în periplul meu prin magazinele şi raioanele pentru copii, am putut să îmi dau seama că trebuie să fii şi răbdător şi cunoscător ca să nu dai greş când îi iei haine celui mic. Este adevărat că cele mai tentante şi mai ofertante pe acest segment sunt magazinele de brand (sau „de firmă”, cum sunt ele mai bine cunoscute). La Zara Kids, de exemplu, nu pleci nici cu mâna goală, şi nici nu te simţi jupuit de bani. Cele mai frumoase şi rezonabile ca preţ sunt hăinuţele de stradă – pantaloni, puloveraşe, căciuliţe, care costă de la câteva zeci de lei la o suta şi ceva – însă îmi menţin părerea că nu se merită să cumperi body-uri de aici, pentru că sunt prea scumpe, iar calitativ nu diferă de cele comercializate din hipermarket.
Acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce priveşte magazinele H&M, „Z” sau „Mothercare”, care au hăinuţe teribil de frumoase dar care ustură la buzunar (un set de body-uri – între 3 şi 7 bucăţi – are preţ cuprins între 100 şi 190 de lei, de exemlu, în timp ce în hipermarketurile Cora sau Carrefour preţul unui body nu depăşeşte, de obicei, 15 lei.
Eu am cumpărat hăinuţe şi de colo şi de dincolo şi, trebuie să spun că, în cele mai multe dintre cazuri, diferenţa a fost făcută doar de etichetă. Este adevărat că în magazinele de brand, special dedicate copiilor, ai de unde alege :).
Există însă un magazin de profil care m-a mulţumit din mai multe puncte de vedere – al hăinuţelor, al căruciorului şi al caruselului pentru pătuţ. Este vorba despre Piciul, un magazin ce pare de cartier, dar care, cel puţin din punct de vedere al hăinuţelor, concurează cu brio brandurile mari. Preţurile aici sunt pentru toate buzunarele, iar calitatea produselor este foarte bună,pentru că, până la urmă, atunci când vine vorba despre un copil, mai ales despre copilul nostru, ne dorim ce este mai bun. Iar eu nu am luat pentru bebe decât haine din bumbac, pentru că mi-a fost teamă tot timpul să nu facă diferite iritaţii sau să nu „se încingă”. Tocmai de aceea, detergentul pe care îl folosesc pentru spălarea hăinuţelor lui este Sano Sensitive (se dizolvă foarte bine şi în apă mai rece, nu îneacă şi nu decolorează şi se clăteşte foarte bine de pe rufe). Şi tot din motive igienice, calc toate hăinuţele celui mic – nu durează mult, pentru că sunt micuţe.
Iar, pentru că tot veni vorba despre mărimi, vă spun din experienţă că, dacă aţi născut un copil de 50 de cm, hăinuţele destinate vârstei 0-3 luni, pe a căror etichetă scrie 52 cm, îi vin bine până pe la vreo 2 luni, după care este bine să treceţi la mărimile 54-60. Despre hăinuţele măsura 62 se spune că sunt destinate perioadei 4-6 luni, însă de la 3 luni îl poţi îmbrăca pe bebe fără probleme. Îi vor fi mai lunguţe, dar asta nu este o problemă, pentru că se compensează cu pampersul.
Şi, nu în cele din urmă, interesante sunt şi site-urile cu hăinuţe pentru copii create fie de mămici aflate în concediu de maternitate, fie de diferiţi artizani. Singurul neajuns, să-i spunem aşa, este acela că trebuie să te încrezi în poză. În plus, preţurile sunt uneori comparabile cu acelea din magazinul de brand.
Spor şi inspiraţie la cumpărături!
Alte file de jurnal:
- Regula de aur
- Vaccinul la două luni
- Reacţii adverse la vaccinul antipolio
- Experienţa păpatului
- La trei luni
- Sughiţul şi lămâia
- Putem trece la alimentaţia diversificată?
- Ce am învăţat în trei luni
Comenteză pe Facebook