JURNAL DE MĂMICĂ – Sughiţul şi lămâia

Iată ceva ce nu poate rămâne nepovestit sau neluat în seamă:

Bebeluşul meu sughiţă încă de când era în burtică. La început nu am ştiut ce sunt acele mişcări ritmice regulate, dar am aflat în timpul unei ecografii – era sughiţul. Băieţelul sughiţă şi acum ori de câte ori râde sau gângureşte mai cu foc. În maternitate însă a primit un “tratament” împotriva sughiţului cel puţin bizar, dar mai ales dăunător: picături de zeamă de lămâie. Asistentele spuneau că aşa se face şi astfel am asistat vrând-nevrând, în două rânduri, pe buzele bebeluşului a fost picurat zeamă de lămâie. Micuţul s-a strâmbat foarte tare, mie mi s-a părut că i s-a oprit chiar şi respiraţia, a tuşit, a plâns, dar nu a mai sughiţat.

Ajunşi acasă, am repetat operaţiunea o singură dată şi, când am văzut cât de neplăcut este pentru bebe şi de teamă să nu-i fac rău, m-am oprit. Până la urmă, nu am auzit pe nimeni ca, atunci când sughiţă, să bea zeamă de lămâie.

Dar răul fusese deja făcut se pare. În urmă cu câteva săptămâni am mers la spital la Victor Gomoiu pentru un set complet de analize (bebe mânca mai puţin decât de obicei şi părea să aibă dureri mari de burtă). Radiografia baritală (aceea cu bariu, pe care nici chiar totţi adulţii nu reuşesc să îl înghită şi pentru care l-am cam chinuit pe copil), a avut un rezultat surprinzător: bebe suferea de reflux gastroesofagian. Este adevărat că aproape după fiecare masă regurgita o cantitate foarte mică de lapte (mai ales dacă se agita), însă nu a vomitat niciodată şi, ştiind că regurgitarea de acest gen este comună multora dintre bebeluşi, nu m-am impacientat. Medicul mi-a explicat însă că este o afecţiune frecventă, dar serioasă, că trebuie tratată şi bebeluşul trebuie să fie mai atent supravegheat, pentru că este în pericol să se sufoce în somn.

În general, cauzele afecţiunii nu sunt tocmai clare, dar, după ce i-am povestit despre bebeluş, medicul mi-a spus că este convins că zeama de lămâie a dus aici, mai ales că mai întâlnise astfel de cazuri.

Refluxul gastroesofagian nu se vindecă cu una cu două. Am primit tratament care este de lungă durată şi care va fi schimbat în funcţie de vârsta copilului şi de evoluţia bolii.

În primul rând, am introdus laptele Humana AR (antireflux), un lapte vâscos, care nu permite regurgitarea şi care îi dă bebeluşului un scaun ca de plestelină. Nu am putut trece numai pe Humana AR, pentru că bebe a refuzat, aşa că acum laptele lui conţine 3/5 Humana AR si 2/5 Hipp Organic 1, laptele cu care era obişnuit.

De asemenea, din schema de tratament fac parte si nelipsitul Espumisan picături, dar şi Debridat. Ambele ajută la reglarea tranzitului intestinal.

Alt medicament prescris de medic şi care este special pentru tratarea refluxului la bebeluşi este Motilium suspensie orală. Cu acesta a fost o adevărată aventură, pentru că am căutat în zeci de farmacii şi, dacă la unele mi se spunea că nici nu au auzit, la altele ni s-a spus că nu au avut niciodată decât tablete. Iar medicul mi-a spus clar: “Motilium trebuie să fie numai suspensie orală şi administrat numai în cantitatea pe care ţi-am prescris-o, pentru că altfel îl otrăveşti pe copil”. Aşa că am refuzat tabletele. După numeroase telefoane şi căutări am aflat că Motilium nu se găseşte în România sub formă de suspensie orală, că îl găsim cu siguranţă în Germania unde se eliberează fără reţetă, iar compania care îl produce nu îl aduce şi la noi pentru că este nou şi nu au avut destulă cerere…

După ce am citit prospectul medicamentului, am renunţat la zbaterile de a-l procura: are efecte adverse la nivel de cerebel, iar eu vreau un copil sănătos.  Prefer să fiu cu ochii în şapte decât să mă mustre conştiinţa mai târziu.

După o lună de tratament cu Debridat, Espumisan şi Humana AR, bebe nu a mai regurgitat decât de 2 ori, atunci când s-a agitat foarte mult. În rest e bine, mânâncă şi e vesel. Vom continua tratamentul până la introducerea sucului de fructe sau a supei. După aceea pediatrul va decide ce e de făcut.

ATENŢIE!

Humana AR este la fel de greu de găsit ca şi Hipp Organic 1. O cutie costă la preţ întreg 54,30 lei în farmaciile SensiBlu şi 51,06 lei în farmaciile Helpnet. Dacă beneficiezi de card de reducere, îl poţi lua cu 48,8 lei de la SensiBlu şi 48,5 lei de la Helpnet (aici, dacă eşti în Clubul mamelor, beneficiezi de o reducere mai mare şi poţi lua laptele cu 40 de lei, însă aceste reduceri sunt valabile doar în prima lună de la aderarea la club, după care se aplică reducerea clasică. De ce, nu am înţeles).

Mai nou, am înţeles că este “criză” de Espumisan. Cel puţin aşa mi s-a spus şi la o farmacie de cartier şi la una SensiBlu (cea din Sun Plaza). Dar am găsit la farmacia Beladona (cea “cu preţuri foarte mici”, cu 14,5 lei).

În magazinele cu articole pentru bebeluşi găsiţi o perniţă sub formă de inimioară, creată special pentru prevenirea efectelor nedorite ale refluxului. Este destul de scumpă, aproximtiv 70 de lei, poate fi folosită numai până la 4 luni, este sigură, nu deformează capul copilului.

   Perniţa antireflux. Prin poziţia capului, îl protejează pe bebe ca, în cazul în care regurgitează, cantitatea de lapte pe care o elimină să nu revină în guriţă.

 

 

 

 

Alte file de jurnal:

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu