JURNAL DE MĂMICĂ – Experienţa păpatului

Dacă nu mai ai sân şi eşti nevoită să îţi alăptezi copilul artificial, la biberon, nu te culca pe-o ureche la gândul că oricine poate prepara laptele şi hrăni bebeluşul, iar tu poţi face alte treburi. Şi hrănitul la biberon are „sensibilităţile” lui: în primul rând poziţia în care este ţinut biberonul trebuie să fie acceaşi de fiecare dată, iar dacă cei care hrănesc copilul se schimbă de la o masă la alta, vrei vedea că şi micuţul se va comporta în consecinţă şi se va ajunge ca, în unele cazuri, să refuze să mănânce sau să mănânce în hopuri.

Şi, ATENŢIE! Nu-i vorbiţi copilului în timp ce mănâncă, oricât de mult aţi fi tentate să o faceţi. El trebuie să înveţe să se concentreze asupra mâncării, să ştie că masa e masă. Astfel evitaţi situaţiile în care „uită” să înghită, în care scoate sânul sau biberonul din gură şi se pune pe plâns pentru că, evident, nu s-a săturat.

Dacă nu îi place să îi puneţi babeţica, e bine să aveţi la îndemână o batistuţă curată sau un prosopel moale cu care să îi ştergeţi guriţa atunci când îi curge lapte, însă nu inistaţi cu operaţiunea aceasta în timpul mesei, pentru că îl veţi deranja pe bebe care îşi va arăta imediat nemulţumirea.

Băieţelul meu nu este un mâncăcios – mînâncă aproximatov 90-100 de ml de lapte la o masă, deşi acum, la 2 luni, ar fi trebuit să mănânce 170 de ml – asta conform schemei de alimentaţie. Cu toate acestea ia în greutate săptămânal în mod constant, aşa că în fiecare lună a crescut cu 930 de grame în prima lună şi cu 860 de grame în a doua lună, adică aproape ca la carte (conform standardelor, bebeluşul trebuie să ia în greutate la 0-3 luni aproximativ 25-30 de grame pe zi, adică 700-800 de grame pe lună).

Şi la înălţime ne-am încadrat în standardele care spun că în prima lună creşterea în înălţime este de 5 cm, de 2-3 cm în a doua lună şi de 2 cm în a treia. Băieţelul meu a crescut puţin „invers” : 2 cm în prima lună, care a fost destul de grea din punctul de vedere al adaptării, mai ales în ceea ce priveşte alimentaţia, şi 5 cm în a doua lună.

 Dar e bine, iar experienţa m-a învăţat ceva:

  • Ca să nu duci grija apei calde pentru masa bebeluşului şi să nu fii nevoită ca în miez de noapte să îl faceţi să aştepte până încălziţi apa, cumpăraţi un termos bun, cu sticla mai groasă, care să menţină apa la temperatura optimă cel puţin pe timpul nopţii.
  • Ştiu că există încălzitoarele de biberoane, însă laptele celui mic nu poate fi păstrat mai mult de o oră, deoarece poate dezvolta bacterii care îi cauzează bebeluşului mai mult rău.
  • Ar fi bine să nu vă lipsească un sterilizator (cele electrice cu aburi sunt foarte bune – eu am unul Canpol Babies care costa 190 de lei şi sunt foarte mulţumită de el).
  • La fel de necesare sunt şi peria de curăţat biberoane – preţurile variază aici de la 10 la 40 de lei, în funcţie de firma producătoare – dar şi soluţia de sterilizat pe care eu o folosesc o dată pe zi, de obicei seara, când ţin biberoanele o jumătate de oră în soluţie (cea de la Chico este cea mai ieftină pe care am găsit-o, 35 de lei, dar şi cea mai spornică).

Cum este băieţelul meu:

La 11 săptămâni mănâncă între 120-170 de ml de lapte la o masă

Până la 2 luni mânca cel mult 100 de ml de lapte la o masă

Deşi cantităţile pot părea mici, mai ales dacă ne luăm după standardele de alimentaţie artificială (săptămâna 1 – 70 ml lapte preparat, săptămâna a 2-a – 100 ml lapte preparat, săptămânile 3 şi 4 – 135 ml lapte preparat, din a 2-a lună – 170 ml lapte preparat, între 3 şi 4 luni 200 ml lapte preparat şi din a 5-a lună – 235 ml lapte preparat la o masă) bebe a luat frumos în greutate, după cum am mai spus.

Voi reveni cu povestea laptelui praf, dar, până atunci, vă dorim

Poftă bună!

Alte file de jurnal:

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu