JURNAL DE MĂMICĂ – Putem trece la alimentaţia diversificată?

Deşi aş putea fi acuzată din nou de blamare la adresa medicului de familie, iată-mă iar pusă în faţa unei dileme şi a unui conflict de opinii între medicul pediatru şi cel de familie.

Când am făcut vaccinul, printre recomandările medicului de familie s-a aflat şi aceea ca, în două săptămâni, să trecem la alimentaţia diversificată, respectiv la sucul de mere şi cel de morcov, din care să îi dau lui bebe cel puţin două linguriţe la fiecare masă. Ieri însă ne-a vizitat medicul pediatru şi, printre altele, am întrebat dacă pot urma recomandările medicului de familie. “În niciun caz!”, mi-a spus aceasta uşor revoltată. “Până la patru luni jumate, cinci, nu îi dai decât lapte. Copilul trebuie să întrunească nişte condiţii pentru a trece la alimentaţia diversificată”, a adăugat aceasta, continuând să îmi enumere acele condiţii:

1. copilul trebuie să aibă cel puţin 4 luni

2. trebuie să aibă o greutate dublă faţă de cea de la naştere

3. cântăreşte cel puţin 6-7 kg

4. se poate susţine şi a deprins gestul de a se apleca în faţă atunci când mai doreşte o linhură şi de a se apleca înapoi pentru a refuza hrana.

5. îşi poate controla muşchii capului şi ai gâtului şi îşi întoarce capul pentru a refuza hrana.

6. nu mai manifestă reflexul de expulzare atunci când îi pui o linguriţă în gură, iar hrana nu îi mai iese imediat din gură după ce este hrănit cu linguriţa

7. bea cel puţin 900-1000 ml de lapte pe zi şi încă mai vrea

8. timpul dintre mese devine din ce în ce mai scurt pe o perioadă de mai multe zile

9. poate duce cu mâna un obiect direct în gură

10. este atent la cei din jur atunci când mănâncă

11. devine agitat în timpul nopţii, în vreme ce înainte dormea fără probleme, sau perioadele de somn devin mai scurte.

Întrucât bebele meu îndeplineşte foarte puţine dintre cele de mai sus, dar mai ales este deficitar atât la capitolul kilograme, cât şi al cantităţii de lapte mâncat zilnic, am decis să urmez sfatul pediatrului, mai ales că, din ce mi s-a mai explicat, tot laptele este baza, pentru că el este singurul care asigură necesarul de calorii, vitamine, minerale etc.

Un bebeluş are nevoie, în medie, de aproximativ 100 de calorii zilnice pentru fiecare kilogram de masă corporală. Laptele, fie că este matern sau formulă, asigură aproximativ 20 de calorii pentru 30 de grame.

Deci, aceste două semnale, o greutate minimă de 6 kg şi o masă zilnică de cel puţin 1l de lapte/formulă arată că bebeluşul este gata să treacă la alimentaţia diversificată.

Alte file de jurnal:

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu