Spiritul influențează sănătatea

Atunci când ești stresat, corpul încearcă să-ți semnaleze, în diferite moduri, că există o problemă, unul dintre acestea fiind deteriorarea stării de sănătate fizică: dureri de burtă, palpitații ale inimii, insomnie, dureri de cap, dureri de spate etc. O stare mentală neprielnică poate, de asemenea, să slăbească sistemul imunitar, iar astfel răcelile pot apărea mai des. Aceste lucruri se întamplă deoarece, atunci când ești stresat, deprimat, speriat, poți uita sau neglija să ai grijă de tine.
Persoanele care au o stare de spirit echilibrată, pozitivă au și o stare fizică bună, deoarece acestea stiu cum să se lupte cu stresul și cu provocările care apar în viețile lor.
O stare de sănătate bună poate reduce sentimentul de anxietate. Diferite studii au demonstrat ca exercițiile fizice pot schimba starea de spirit, deoarece sportul stimulează producerea dopaminei în corp, iar dopamina este responsabilă cu starea noastră de bine. Dar asta nu este tot! A fost descoperit că 6 săptămâni de exerciții fizice zilnice pot diminua stările de anxietate și de depresie. Iritabilitatea este și ea diminuată prin practicarea exercițiilor fizice cu greutăți. Hipocâmpul este și el stimulat prin sport (hipocâmpul este partea creierului care se ocupă cu reținerea diferitelor lucruri din trecut. De obicei, hipocâmpul se micșorează cu vârsta și afectează funcțiile cognitive).
Atunci când un om este echilibrat, riscul de a se îmbolnăvi de cancer este mult mai mic. Sunt multe cazuri în care oamenii care fumează, de pildă, nu pățesc nimic, iar oamenii care se străduiesc să fie sănătoși sunt loviți de această boală îngrozitoare. Un factor care influențează acest lucru este nivelul de stres și felul în care acesta este ținut sub control.
Accesele de furie pot conduce la probleme cardiace, iar doar câteva ore de somn pe noapte pot încuraja stările de depresie, neatenție, iritabilitate, angoasă și tristețe. Oamenii care nu-și pot stăpâni furia sunt mai expuși, cu până la 10%, la apariția problemelor cardiace, iar cei care nu dorm suficient prezintă un risc mai mare de a intra în depresie.

Cum îți poți îmbunătăți starea de spirit?

Exprimă-ți sentimentele. Se poate întâmpla să nu fim obișnuiți să spunem ceea ce simțim, iar acest lucru poate sta la originea multor probleme. Dacă stările de stres, de tristețe sau anxietate îți afectează sănătatea, atunci ar trebui să spui cuiva cum te simți, fie unui prieten sau unui membru al familiei, fie unui medic, deoarece unul dintre aceștia te va putea ajuta.
O stare fizică bună înseamnă o stare de spirit bună. Așa că încearcă să faci exerciții fizice regulat, chiar dacă nu te simți prea atras de ele. Începe cu ceva ușor și, în timp, vei simți diferența.
Ai grijă de tine. Mănâncă sănătos sau cel puțin renunță la unele mâncăruri grele, asigură-te că dormi destul în fiecare noapte (8 ore este ideal), nu te mai lăsa atât de afectat de problemele din viața cotidiană, spune-ți că vei reuși să treci peste toate acestea în timp. Asta nu înseamnă ca trebuie să te forțezi să fii fericit atunci când ești stresat, deoarece o astfel de atitudine iți poate agrava starea de stres. Încearcă să vezi partea plină a paharului, încearcă să-ți amintești ce (și cine) anume te face să te simți fericit.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu