Cum să faci față situațiilor stresante

 

Stresul zilnic afectează semnificativ calitatea vieții, iar tot ceea ce poți să faci este să înveți să gestionezi mai bine situațiile tensionate.

Situațiile stresante fac parte din viața noastră de zi cu zi și nu pot fi mereu evitate. De aceea este important să știm cum să le facem față cu brio și să trecem cât mai ușor peste momentele mai puțin plăcute cu care ne confruntăm.

În primul rând, oricât de greu ar părea, încearcă să îți păstrezi calmul și să privești situația dintr-un punct de vedere cât mai detașat.

Iată câteva tehnici și metode simple prin care poți face față stresului apărut în situațiile neplăcute:

Fii conștient de felul în care respiri

Atunci când ne aflăm într-o situație stresantă, respirația devine în mod natural mai rapidă și mai sacadată. Așadar, o primă metodă de a te detensiona este aceea de a acorda atenție respirației.

Concentrează-te pe inspirație și expirație. Numără până la 10 de-a lungul unei respirații: inspiră adânc preț de 5 secunde și expiră timp de alte 5 secunde. Fă acest exercițiu de mai multe ori și vei remarca o schimbare în bine.

Fii pregătit

Dacă anticipezi că vei fi într-o situație stresantă în viitorul apropiat, atunci pregătește-te în avans. Acest lucru te va ajuta să elimini din stres și să îți dobândești calmul și concentrarea.

Planul pe care trebuie să îl faci depinde de situația pentru care te pregătești. Fă un plan exersează singur sau cu altcineva și imaginează-ți o situație în care vei trece cu succes peste evenimentul respectiv.

Abordează o atitudine pozitivă

Atunci când te gândești că ce e mai rău s-ar putea întâmpla, crești nivelul de stres și anxietate. Concentrează-ți atenția pe ceea ce s-ar putea întampla plăcut, pe eventualele evenimente fericite și pe beneficiile pe care experiența respectivă le poate aduce (ex: un loc de muncă, în cazul unui interviu).

Gândește-te la pașii pe care i-ai putea face pentru a îți atinge obiectivele, astfel încât experiența să fie una plăcută.

Amintește-ți că situația în care te afli sau te vei afla, este una trecătoare, că ești în siguranță și capabil să faci față

Amintește-ți că, chiar și atunci când nu îți poți menține o gândire constant pozitivă, ești încă în control asupra corpului tău și al limbajului nonverbal pe care îl exprimi. Zâmbește, menține contactul vizual și vorbește calm și într-o manieră pozitivă.

Odihnește-te suficient

După ce ai trecut printr-o situație stresantă, corpul tău are nevoie de minim 7 ore de somn pe noapte. Deprivarea de somn poate reprezenta un factor de stres, așadar acordă atenție calității somnului tău și a orelor de odihnă zilnice.

Acceptă ceea ce este, pentru că este

Cu toate că ar putea fi multe metode de a reduce o serie din factorii de stres, este important să realizezi că, orice ai face, situațiile stresante fac parte din viața ta și nu le vei putea evita. Acceptând că nu poți schimba lumea înconjurătoare te va ajuta să nu îți irosești energia în mod inutil.

Evită să te gândești la situații fără soluții pragmatice și reale și în schimb, încearcă să te gândești la pașii pe care i-ai putea urma ca să faci față situațiilor mai puțin plăcute și stresante.

Amintește-ți de pașii descriși anterior și de faptul că o atitudine pozitivă poate avea efectele cele mai mari și mai benefice asupra vieții tale. Tu ești arhitectul propiei tale vieți, iar unele situații se întâmplă în afara voinței tale.

Acceptă ceea ce este, pentru că asta este, iar schimbarea nu depinde de tine. Fii pozitiv, căci totul este trecător.

Citește și:

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu