Conținutul în colesterol al principalelor alimente
Unul dintre subiectele fierbinți ale zilelor noastre este creșterea nivelului colesterolului în sânge ca rezultat al unei proaste igiene de viață (alimentație prea grasă, sedentarism excesiv, fumat, băut). Colesterolul este unul dintre agenții responsabili ai aterosclerozei care conduce la apariția bolilor cardiovasculare. Totuși, colesterolul este indispensabil bunei funcționări a organismului nostru.
Organismul nostru fabrică și stochează în jur de 100 de grame de colesterol care se găsesc în cea mai mare parte pe țesuturile nervoase (creier, nervi, celule nervoase). Bila evacuează o parte din el în intenstin (în medie 1.000 de mg pe zi), în funcție de individ. Îl regăsim apoi în sânge, într-o formulă combinată, fiind asociat cu proteine numite ”de densitate scăzută (LDL)” numit și ”colesterolul rău”, și ”înaltă (HDL)” . Începând cu vârsta de 40 de ani este recomandat un consult medical cel puțin o dată pe an.
Ce trebuie făcut
Starea de sănătate începe cu prevenirea accidentelor cardiovasculare, lucru ce impune adoptarea unei alimentații cât mai sănătoase. Mai precis:
- Supraveghearea alimentației prin reducerea consumului de grăsimi saturate (carne, produse lactate grase, unt etc)
- Favorizarea unei alimentații bogate în acizi grași polinesaturați de origine animală (pește gras : hering, scrumbie, somon) , acizi grași mononesaturați (ulei de măsline, rapiță) și lecitină
- Consumul de alimente bogate în fibre alimentare care îmbunătățesc metabolismul lipidic favorizând în același timp tranzitul intestinal.
- Alimente privilegiate: carne slabă degresată (vită, carne de pasăre consumată fără piele), pește, produsele lactate (lapte degresat, iaurt slab, brânză albă de 0%), fructe și legume
- Făinoasele trebuie consumate în cantități limitate
- Cconsumul de ouă trebuie redus la 2 pe săptămână
- Străduiți-vă să faceți, în fiecare zi, câteva exerciții fizice (mers pe jos, jogging, înot, ciclism, mers pe role etc).
- Reduceți numărul de țigări fumate pe zi. Preferabil de tot, întrucât tutunul provoacă o întărire a pereților arteriali.
- Alcoolul să se diminueze pe cât posibil.
Cât colesterol se găsește alimentele pe care le mâncăm
Aliment % de colesterol în mg/100 gr
Big Mac 103
Brânză 71 (Camembert), 75 (mozzarella), 122 (parmezan)
Crustacee 206 (stridii), 225 (creveții), 136 (raci), 47 (scoici)
Iaurt 30
Lapte (50% degresat) 8, 16 (nedegresat)
Maioneză 61
Ouă 275 (ochi), 302 (fiert tare)
Pește 45 (știucă), 107 (țipar), 70 (biban), 45 (crap), 70(păstrăv), 47(somon), 32 (ton)
Porc 212 (cârnat subțire uscat), 13 (jambon), 340 (pate de ficat)
Pui 48 (piept), 50 (pulpă), 30 (supă)
Smântână 10
Unt 168
Vită 76 (file), escalop (88)
Comenteză pe Facebook