4 modalități de îmbunătățire a capacității pulmonare
Oxigenul este esențial pentru funcționarea adecvată a tuturor celulelor, iar corpul nu poate supraviețui în absența lui. Plămânii sunt o parte importantă din sistemul care asigură prezența și utilizarea oxigenului în organism.
Îmbunătățirea capacității plămânilor nu doar că aduce o serie de beneficii pentru cei care își doresc un tonus mai bun, ci scade în același timp și riscul îmbolnăvirii. Poate că ai remarcat faptul că acum obosești mai repede decât în perioada în care aveai o viață mai activă.
Sedentarismul influențează negativ capacitatea pulmonară și implicit, nivelul de oxigen din organism. Contrar, activitatea fizică regulată te poate ajuta să crești rezistența la efort. Există și alte lucruri pe care le poți face pentru a îți mări rezistența la efort:
Elimină factorii care determină limitarea cantității de oxigen la nivel pulmonar
Fumatul este principalul inamic ce limitează nivelul de performanță al plămânilor pe termen lung. Gudronul existent în țigări, tinde să acopere plămânii, afectând în acest fel elasticitatea și implicit, funcționarea adecvată a acestora.
Dacă sportul îmbunătățește capacitatea respiratorie cu până la 20%, fumatul o scade cu aproximativ 10%. Sedentarismul este un alt factor negativ care perturbă activitatea respiratorie.
Pentru ca performanța plămânilor să se îmbunătățească, este important ca aceștia să fie antrenați zilnic prin activitate fizică intensă. Lipsa acesteia și statul pentru multe ore la birou nu permit o respirație corespunzătoare.
Fă exerciții de respirație
Exercițiile de respirație simple, dar efectuate zilnic, pot îmbunătăți, în timp, performanța la nivel respirator. Tot ceea ce trebuie să faci este să te concentrezi preț de câteva minute pe activitatea de a respira.
Înainte de a începe exercițiul propriu zis, este important să expiri prelung, până când simți că nivelul de oxigen de la nivelul plămânilor este pe cât de redus posibil. Acest lucru va face ca următoarea inhalare să fie cu atât mai puternică.
Este de asemenea indicat să menții relaxați mușchii abdominali, astfel încât diafragma să coboare și abdomenul să se mărească, făcând mai mult loc plămânilor.
Este dezirabil ca, printr-o inspirație, oxigenul din plămâni să fie undeva la 80%-85% din capacitatea plămânilor, pentru că la un procent de 100%, te vei simți mai puțin confortabil.
Încearcă exercițiile în apă
Exercițiile în apă sunt ideale pentru un antrenament intens, cu beneficii directe asupra respirației. Te poți scufunda până la gât în apă și efectua astfel o serie de exerciții fizice.
Chiar dacă îți va părea că nu te miști repede sau că nu faci un efort prea mare, totuși presiunea creată la nivelul pieptului te va determina să iei pauze mai repede decât în mod obișnuit. Câteva astfel de reprize efectuate periodic, vor avea efectul dorit în timp.
Concentrează-te pe exercițiile cardio
Exercițiie cardio, nu cele de forță, sunt cele care contribuie din plin la îmbunătățirea capacității plămânilor. Fă acest gen de exerciții pentru 30 de minute în fiecare zi și încearcă să continui chiar și atunci când simți că nu mai poți.
Cu cât faci un efort mai mare, cu atât mai bine pentru plămâni. Poți încerca exerciții de aerobic, ciclism, jogging sau înot, iar rezultatele vor apărea în cel mai scurt timp, dacă perseverezi.
Comenteză pe Facebook