Terapia cu oxigen îți poate schimba percepția despre vindecare

Oxigenul, la fel de important ca și apa, ne este vital. Însă, chiar și atunci când ai parte de suficient oxigen pentru a supraviețui, organismul tău poate reacționa uimitor la cantități mai mari. Din fericire, știința ne oferă oportunitatea de a ne folosi de acest element chimic în procesul de vindecare. Tu știi cum?

Terapia cu oxigen nu va reprezenta o noutate pentru tine dacă faci parte din categoria celor mereu preocupați de sănătatea obtinuța prin metode alternative. Însă, pentru generațiile tinere, învățate să consume medicamente înaintea oricărei alte opțiuni, această terapie poate părea o inovație.

Ce este de fapt terapia cu oxigen? Nu avem parte de suficient oxigen? De ce avem nevoie de mai mult pentru a ne vindeca? Toate acestea sunt întrebări la care oamenii de știință au raspuns foarte pertinent.

Terapia cu oxigen – principala activitate în medicina hiperbară

Medicina hiperbară este o ramură care se ocupă cu tratarea pacienților prin terapia cu oxigen hiperbar. În timpul unei astfel de intervenții, pacientul este amplasat într-o cameră rezistentă la presiune, în care îi este administrat oxigen pur la o presiune atmosferică ridicată.

Acest tip de terapie există încă din anul 1662, când medicul britanic Henshaw a realizat o încăpere similară celor care sunt folosite astăzi în acest scop. Totuși, până în 1895, când fiziologul Haldane a demonstrat efectele oxigenului pur asupra sanătății, acest concept nu a primit foarte multa atenție.

Începând cu anii 1950, oxigenoterapia hiperbară s-a răspândit la nivel internațional, devenind cunoscută în rândul medicilor care doreau să trateze boli pulmonare, arsuri sau răni.

Principalele afecțiuni care pot fi ameliorate cu ajutorul terapiei cu oxigen sunt intoxicația cu monxid de carbon, septicemia, dermatita, arsurile, arterita cronică, defectele coronariene, stările de șoc, bolile plămânilor, transplanturile de organe etc.

Astăzi, există numeroase clinici specializate exclusiv în medicina hiperbară, menită să îmbunătățească starea de sănătate a tuturor celor care suferă de afecțiunile menționate mai sus. Centrele prezente astăzi în medicina modernă sunt dotate cu echipamente de ultimă generație și nu implică discomfort pentru pacienți.

Cele mai importante efecte ale terapiei cu oxigen sunt:

 • Oxigenarea tuturor țesuturilor
 • Restabilirea drenajului limfatic
 •  Activarea fibroblastelor și a sintezei de colagen
 •  Activarea leucocitelor
 •  Întărirea sistemului imunitar
 •  Activarea osteoclastelor și osteoblastelor
 •   Inactivarea toxinelor bacteriene
 •   Mobilizarea circulației sângelui
 •   Activarea celulelor neuronale afectate
 •   Efect antispatic
 •   Ameliorarea simptomelor diabetului
 •   Ameliorarea necrozei osoase aseptice
 •  Reducerea simptomelor din cardiopatiile ischemice
 •  Îmbunătățirea sistemului digestiv în cazul bolii Chron

Oxigenoterapia poate fi folosită în aproape orice scop medical, întrucât oxigenul este cel mai puternic antibiotic natural. Desigur, accesul la oxigenul pur nu se poate face foarte simplu, motiv pentru care este necesar apelul la clinici specializate.

Cum acționează oxigenul în vindecarea rănilor?

Oxigenul este un element esențial în organizarea corectă a colagenului din piele. Atunci când acesta este prezent în cantități mai mari, producția de colagen este stimulată, iar pielea se regenerează mult mai repede. De asemenea, oxigenul este necesar în procese intracelulare precum este biosinteza.

Atunci când pielea este rănită, celulele epiteliale luptă pentru videncarea acesteia, formând o barieră între rană și mediul înconjurator, pentru a putea forma piele sănătoasă. Atunci când organismului îi este administrat oxigen pur, acest proces este accelerat, iar vindecarea are loc mult mai rapid.

Indiferent de afecțiunea care determină apelul tău la terapia cu oxigen, trebuie să știi că aceasta este una dintre cele mai bune opțiuni pe care le ai. Administrarea oxigenului pur înseamnă transportarea energiei celulare în corp, motiv pentru care nu trebuie să îi spui „nu”.

Datorită efectelor incredibile ale oxigenului asupra corpului uman, cercetătorii au oferit o atenție specială acestui domeniu și au descoperit faptul ca oxigenul poate fi administrat și în zone izolate ale organismului. Spre exemplu, atunci când medicii se confruntă cu răni cauzate de radiații, infecții, arsuri termale, răni provocate de accidente sau răni provocate de diabet, terapia cu oxigen poate fi salvatoare.

Așadar, dacă te confrunți cu una dintre afecțiunile menționate mai sus, nu ezita să vorbești cu medicul tău despre această opțiune care îți poate schimba viața.

Citește și:

Ozonoterapia – cel mai eficient tratament al bolilor reumatice

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu