Sandvişul care nu atentează la siluetă

Este o reţetă care se tot perfecţionează de câteva sute de ani, timp în care a devenit alegerea favorită a zeci de milioane de oameni din întreaga lume. De la umila brânză şi până la renumita reţetă hipercalorică preferată de Elvis Presley –pâine integrală prăjită, un borcănel de unt de arahide, un borcănel de jeleu de struguri, jumătate de kilogram de şuncă prăjită până devine crocantă – toate sandvişurile au un ingredient comun: pâinea.

În zilele noastre însă britranicii se laudă că au inventat primul sandviş fără pâine. Inovaţia, care aduce aproape cu un oximoron culinar, aparţine lanţului de supermarketuri “Waitrose” care a considerat că 125 de calorii pentru un sandviş sunt arhisuficiente pentru menţinerea unei siluete demne de sezonul bikinilor, care tocmai se apropie. Iată aşadar că reţeta britanicilor nu conţine nici pe departe acel amestec de făină, apă şi ulei – pâinea – pe care până şi Biblia îl proslăveşte, ci înlocuieşte totul cu o banală frunză de salată.

Specialiştii de la Waitrose au şi pus la punct trei reţete care să se potrivească de minune cu frunza de salată – brânză feta, pui condimentat cu mango şi creveţi cu tăiţei de orez – şi care, spun ei asigură necesarul zilnic de vitamine, proteine şi carbohidraţi.

“Nu avem nimic împotriva pâinii, ci doar oferim o altă alternativă sănătoasă între o salată şi un sandviş”, îşi justifică cei de la Waitrose demersul.

Aceştia propun şi câteva “accesorii” pentru inedita lor reţetă de sandviş: seminţe şi nuci amestecate cu sfeclă roşie şi tăvălite bine prin spumă de mure sau afine. “Pentru că mai ales la prânz oamenii au tendinţa să se îndoape, noi oferim posibilitatea de a încerca şi altceva”, mai spun întreprinzătorii, care se feresc însă să îşi numească produsul “sandviş”.

KFC a pierdut testul alimentului sănătos

Dar britanicii de la Waitrose nu sunt primii care au încercat să renunţe la pâinea sandişului. Anul trecutm gigantul KFC a avut un demers similar, când a creat Double Down, pentru care au înlocuit tradiţionala chiflă cu două fileuri de pui, între care au pus, felii de şuncă, brânză topită pe care le-au scăldat din abundenţă cu maioneză. Însă ceea ce ei au pretins a fi un fel de mâncare sănătos s-a dovedit a fi, din punctul de vedere al instituţiilor pentru sănătate publică din Statele Unite, o adevărată bombă calorică şi o trambulină pentru colesterol. S-a demonstrat chiar că sandvişul-minune conţinea de fapt 1.228 de calorii, nu 500 aşa cum pretindeau cei de la KFC.

Şi italienii au propria variantă a sanvişului fără pâine. Aceştia folosesc pătrăţele de cocă pentru ravioli pe care însă nu le lipesc unele de altele pentru a obţine binecunoscutele pernuţe, ci le coc şi le consumă ca atare cu o felie de şuncă sau cu puţin caşcaval.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu