Când știi că devii dependent de sport?

Activitatea fizică moderată aduce beneficii majore organismului și contribuie la creșterea încrederii în propria persoană. În exces, aceasta poate avea efecte nedorite asupra stării de sănătate în plan fizic și mai ales, psihic.

Probabil auzi zilnic, peste tot în jurul tău, despre prieteni sau cunoștințe care merg la sală, aleargă în parc și implicit la cât mai multe maratoane, în oraș, în țară și chiar în afara granițelor.
Sunt oameni care, indiferent de cât de încărcat le este programul într-o anumită zi, vor prefera să renunțe la alte activități doar ca să își poată onora sedința la sală sau alergarea în parc.

Când se întamplă să vă întâlniți în oraș, preferă un smoothie sau apă plată, ceea ce face ca berea sau sucul pe care îl ai în față să te facă să te simți prost pentru alegerea făcută.
Probabil te-ai întrebat ce este în neregulă cu tine și poate chiar te-ai mustrat gândindu-te cât de multe fac alții pentru sănătatea lor, și cât de puține faci tu.

Ei bine, pentru o mare parte dintre aceștia, un astfel de stil de viață le aduce satisfacții pe mai multe planuri, cu precădere în cel social. Sunt persoane care reușesc să ajungă la o condiție fizică optimă și, implicit, la o imagine demnă de remarcat de către ceilalți.

Lucrurile nu stau la fel pentru toată lumea, și în spatele fiecărei decizii de a face sport în mod constant, se află o nevoie mai mare sau mai mică.

Această nevoie este de multe ori pierderea în greutate, însă poate avea legătură și cu lipsa afecțiunii în viața de cuplu, sau a sensului vieții, ori cu încercarea de a depăși un moment traumatizant, fie că este vorba despre un divorț sau pierderea unei persoane dragi.

Din această cauză, bariera dintre un obicei sănătos și unul toxic este foarte ușor de trecut.

Probabil fiecare dintre persoanele care fac exerciții fizice în mod constant, fără a fi sportivi de performantă, s-a aflat la un moment dat în fața steagului roșu care semnalizează faptul că ceea ce se dovedea a fi util, începe să devină o corvoadă. În anumite cazuri, nu se reușește menținerea unui echilibru și apare dependența.

În cazul bărbaților, riscul este declanșat de nevoia de a acumula cât mai multă masă musculară într-un timp foarte scurt.

În cazul femeilor, riscurile de a dezvolta o dependență sunt chiar mai mari, implicând frica de îngrașare în caz de abatere de la program, această dependență fiind deseori asociată cu instabilitatea emoțională și probleme de alimentație.

În cazul în care decizi să faci exerciții fizice după un program prestabilit, indiferent de motivul pe care îl ai, încearcă să fii echilibrat în tot ceea ce faci.

Orice lucru bun, indiferent cât de necesar poate părea inițial, devine toxic atunci când este în exces. Un alt lucru esențial este să înveți să îți asculți corpul și să acționezi conform semnalelor pe care ți le oferă, atunci când începe să fie prea mult.

Iată câteva dintre semnele că te îndrepți în direcția greșită:

Ești adesea bolnav sau te simți deprimat

Este știut faptul că exercițiul fizic combate depresia și ajută la eliberarea endorfinelor și a serotoninei. Însă, prea mult antrenament poate funcționa exact invers, astfel că, atunci când nu poți să lucrezi, din diferite motive, devii nervos.

Mai mult, se poate întâmpla chiar să dezvolți o frică de a te lăsa de sport, iar atunci când trece o zi fără a practica, sa resimți o stare de panică majoră. Vei intra astfel într-un cerc vicios care va conduce către o degradare a stării generale și la o îndepărtare de scopul inițial al activității tale.

Primul impuls va fi acela de a recupera la sedința următoare, ceea ce va produce slăbirea organismului și vulnerabilizarea sa în fața bolilor. În cazul femeilor, în urma efortului intens susținut, poate apărea chiar amenoreeea, sau lipsa menstruației, cu efecte negative asupra sănătății pe termen lung.

Exercițiul fizic devine o formă de a scăpa de problemele cotidiene

Pentru a nu deveni o activitate vicioasă, trebuie ca aceasta să fie moderată. Daca încerci să te afunzi în sport, în fiecare zi mai mult, doar pentru că în felul ăsta ai impresia că ieși din realitatea ta socială, atunci te îndrepți într-o direcție greșită.

Sportul are darul de a ne ajuta să ne relaxăm și de a ne da o forță mentală și fizică deosebită care să ne fie de folos pe parcursul unei zile, însă nu ne poate rezolva problemele. Din contră, le poate genera dacă este în exces.

Renunți la viața ta socială în favoarea orelor la sală

Faptul că încerci să fugi dintr-o relație de cuplu cu probleme, sau ca alegi de fiecare dată orele la sală în detrimentul unei întâlniri cu prietenii, reprezintă semnale de alarmă.

Sportul ar trebui să completeze o zi în care satisfacția și împlinirea vin din activităti cât mai variate.

Nu vei fi mai fericit dacă mintea ta va începe să-și stabilească în permanență obiective pe termen lung, uitând astfel să te bucuri de rezultatele fiecărei zile.

Te antrenezi ca un sportiv de performanță, chiar dacă nu ești unul

Felul în care percepem lucrurile construiește de fapt realitatea din jurul nostru, nu lucrurile în sine. Faptul că vei avea un tonus din ce în ce mai bun și vei arăta din ce în ce mai bine, asemenea atleților de performanță, nu înseamnă că ești, de fapt, unul.

Un sportiv de performanță este plătit pentru ceea ce face, motiv pentru care își asumă o serie de riscuri pe care le implică activitatea intensă. Sportivii de performanță pierd pe parcurs din pasiunea care i-a îndemnat la un moment dat să fie acolo.

Învață să menții pasiunea și bucură-te de beneficiile de a face sport din plăcere.

Fericirea ta constă exclusiv în felul în care arăți

Atunci când începi să te antrenezi prea mult, felul în care arăți devine singurul lucru care te definește. În încercarea de a îți modela corpul, este important să îți stabilești obiective realizabile.

Trebuie să accepți faptul că organismul tău are niste limite și funcționează la cote maxime în anumiți parametri, în condiții normale de efort. Tot ceea ce reprezintă un stres prea mare pentru organismul tău, este nesustenabil.

Încearcă să menții un echilibru și să acorzi atenție și modului în care ești perceput de ceilalți prin prisma personalității și a caracterului tău, nu doar a imaginii tale fizice.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu