Alimentația dinainte de sarcină poate afecta sănătatea viitorului copil

Ținem diete fără supraveghere medicală, suntem neglijente cu alimentația de zi cu zi și îndreptăm lucrurile abia când aflăm că suntem însărcinate. Însă, potrivit unui studiu recent, prezentat la Conferința Anuală de Biologie Experimentală (Glasgow), ce mâncăm înainte de a fi însărcinate poate fi la fel de important ca ceea ce mănânci atunci când ai aflat deja că vei avea un copil.
Cercetarea s-a făcut pe șoareci, iar aceia care au avut o dietă săracă în proteine timp de zece săptămâni înainte de a rămâne gestante (dar au avut o dietă normală în timpul perioadei de gestație) au născut pui care cântăreau mai puțin și care au dezvoltat o senzitivitate la insulită. Aceste efecte combinate pot duce la probleme mai grave de sănătate pe parcursul vieții. ”Dacă oamenii reacționează în același fel ca și șoarecii la dieta pre-sarcină, atunci femeile ar trebui să fie atente nu doar cu ceea ce mănâncă în timpul sarcinii, ci și înainte dacă vor să reducă riscul de a avea un copil cu probleme de nutriție”, spune realizatorul studiului, Anete Dudele de la Universitatea Aarhus. Potrivit acestuia, nutriția proastă poate duce la nașterea unui copil mai slăbuț și poate crește riscul bebelușului de a dezvolta diabet de gradului II și obezitate.
Comenteză pe Facebook