Vitamina D, benefică pentru femeile însărcinate

Utilizarea vitaminei D de către femeile însărcinate fără probleme de sănătate este benefică. Chiar şi în cantităţi mai mari decât doza normală, s-a constatat că nu există efecte adverse nici asupra gravidei, nici asupra fătului.

Cu toate acestea, există încă voci care pun sub semnul îndoielii eficienţa acestei vitamine asupra organismului în timpul sarcinii. Cu toate acestea, autorii unui studiu recent realizat la Universitatea Medicală din Carolina de Sud au demonstrat contrariul. Specialiştii susţin că o doză zlnică de 200 de unităţi de vitamina D nu poate avea decât efecte benefice asupra mamei şi fătului.

Echipa de cercetători condusă de doctoral Gilbert Forbes a monitorizat 350 de femei aflate în săptămânile 12-16 de sarcină, pe care le-a împărţit în trei grupuri. Unul dintre grupuri a primit 400 de unităţi de vitamina D în fiecare zi, în timp ce al doilea grup a primit 2.000 de unităţi de vitamina D în fiecare zi. Celui de-al treilea grup i-au fost administrate zilnic 4.000 de unităţi de vitamina D. La finalul studiului s-a constatat că nu au fost semnalate efecte adverse la nici unul dintre cee trei grupuri.

La ce foloseşte vitamina D

Vitamina D este obţinută de organism prin alimentaţie şi prin sinteză la nivelul pielii sub influenţa razelor solare. Această vitamina ajută la o dezvoltare armonioasă a scheletului.
Din aceste motive, pe perioada de iarnă, când radiaţia solară este de mai mică intensitate, se recomandă suplimentarea aportului în vitamina D.

persoanele care au carențe semnificative de vitamina D au un risc cu 60% mai mare de a suferi de diabet de tip II, comparativ cu persoanele care se încadrează în limita recomandată de medici.

În spatele lipsei de vitamina D se pot afla factori precum obezitatea sau sedentarismul, principalele cauze ale diabetului de tip II, mai spun cercetătorii.

Studiile anterioare au demonstrat că vitamina D menține nivelul zahărului din sânge la un nivel normal și reglează producția de insulină. Principala cauză a diabetului de tip II, cea mai comună formă de diabet, este incapacitatea organismului de a produce suficientă insulină pentru a controla glicemia.

Care este doza optimă de vitamina D?

Cantitatea zilnică de vitamina D recomandată adul ţilor este de 200-400 de unităţi (mai ridicată la cei peste 50 de ani).

La copii, lucrurile diferă, putându-se depăşi 1.000 de unităţi pe zi în perioada rece din an pentru micuţii sub doi ani. Vitamina D poate fi produsă de organism când acesta este expus razelor solare (sunt suficiente 10 minute de expunere pe zi).

În mare parte, specialiştii recomandă adulţilor, cu vârste cuprinse între 19 şi 50 de ani, aproximativ 200 de unităţi internaţionale (UI) pe zi. Această recomandare este valabilă şi pentru femeile însărcinate sau cele care alăptează. Cei care au peste 50 de ani au nevoie 400 de UI pe zi. Părinţii sunt sfătuiţi să le dea copiilor două căni de lapte pe zi (o cană de lapte echivalează cu 100 de UI de vitamina D).

De unde “luăm” vitamina D

Vitamina D este sintetizată de organism cu ajutorul luminii solare, dar se găsește și în ouă, somon, cod și în unele lactate.

Cel mai eficient mod de a face rost de vitamina D este cu ajutorul suplimentelor. Studiile au arătat că pe timp de iarnă un adult sănătos, care mănâncă o dată pe săptămână peşte, ia multivitamine şi bea lapte zilnic, are nivelul de vitamina D din organism la minimum.

De asemenea, s-a descoperit că este un mit faptul că uleiul de cod ar fi o sursă de vitamina D. Având în vedere cât de greu se procură această vitamină din alimente, cele mai recomandate sunt suplimentele.

Acestea sunt de două feluri numite ergocalciferol şi cholecalciferol. Dintre acestea, singurul care aduce beneficii organismului este cel de al doilea, potrivit specialiştilor.

Citește și: Ce mănânci când eşti însărcinată

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu