Vine toamna, ce te doare?

Trecerea de la perioada caldă a anului, la sezonul rece, chiar dacă se face oarecum printr-o perioadă de tranziție, are repercusiuni asupra organismului. Toamna, îndeosebi, oamenii resimt cel mai adesea schimbările climatice (fluctuații de temperatură, creșterea umezelii în atmosferă)  și afecțiunile pe care le credeau vindecate apar din nou cu supărările de rigoare.
Așadar, toamna reprezintă un anotimp în care (re)apariția unor afecțiuni ar trebui să ne pună în gardă și astfel să procedăm în consecință.
DoctorAS vă spune, în următoarele zile, care sunt bolile care se manifestă frecvent în această perioadă, care sunt indicațiile medicale de urmat în cazul în care boala dă târcoale sau chiar se manifestă deja.
Trebuie să ținem cont că în perioada imediat următoare, pericolul de a face infecții respiratorii este cel mai mare, indiferent de ”pacient” fie el copil, adult sau vârstnic. De asemenea, ulcerul recidivează scandalos de acut, iar durerile reumatice ale bolnavilor cronici sunt prea puțin suportabile. La fel, cu incidență mare sunt și bolile cronice ale inimii, insuficiența cardiacă fiind în top. Cum trebuie să ne protejăm de aceste supărări, aflați curând de la DoctorAS.
Gripa, cea mai gălăgioasă și contagioasă a acestui sezon de tranziție atacă preponderant persoanele a căror imunitate este scăzută și care au o sensibilitate aparte, chiar o predispoziție la aceste tipuri de infecții virale. Chiar dacă această boală este privită oarecum ca o afecțiune banală, firească, și este tratată cam după ureche, trebuie să știți că poate oricând să declanșeze complicații grave. De aceea, este important ca în aceste zile să ne fortificăm preventiv organismul printr-o alimentație adecvată, dar și cu ajutorul unor vitamine care să stimuleze imunitatea. De asemenea, pentru cei mai sensibili, vaccinarea antigripală poate reprezenta o soluție optimă.

Virusurile gripale se modifică de la an la an, astfel încât în fiecare toamnă apar noi tipuri de vaccinuri. În privința vaccinului homeopat, acesta se administrează oral și se găsește sub formă de granule, care se țin sub limbă. Cel mai cunoscut produs de acest tip este Oscillococcinum.

O alta metodă profilactică, deosebit de eficientă, este administrarea vitaminei C, care combate cu succes primele simptome de răceala și gripă. În unele cazuri, pacienților li se recomandă medicamentele antivirale cu rol profilactic care fie previn infectarea, fie reduc durata simptomelor, cu câteva zile. Dintre leacurile moștenite de la bunici, usturoiul este cel mai indicat în caz de început de răceală, precum și frecții cu substanțe revulsive și/sau analgezice care să stimuleze circulația periferică.

DoctorAS îți spune cum se tratează bolile de sezon   

Eforturile de adaptare la schimbările de temperatură intensifică circulația sangvină și suprasolicită aparatul cardiovascular. Astfel, după ce s-au luptat cu canicula pe timp de vara, cardiacii trebuie să se pregătească acum să facă față unor noi provocări: frigul și umezeală. În cazul lor, cei doi factori pot duce la spasm coronarian, determină apariția crizelor de angină sau creșterea frecvenței acestora.

Reumaticii au și ei de suferit o dată ce anotimpul ploios își intră în drepturi. Acestora, durerile localizate la nivelul articulațiilor sunt exacerbate de expunerea la frig și umezeală. Durerile pot fi calmate cu ajutorul acupuncturii, a băilor calde cu sare și antiinflamatoarelor.

Ulcerul este o altă afecțiune sezonieră, care se reactivează în special toamna. Pacienților li se recomandă prudența în privința alimentelor consumate, renunțarea la fumat și alcool, precum și respectarea tratamentului prescris de medicul curant.

Mai multe amănunte despre afecțiunile care ne stingheresc toamna, și nu numai, veți afla citind zilnic DoctorAS.
Mâine dimineață aflați totul despre gripă.

 

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu