Suferi de insomnie? Poate ți-e frică de întuneric

Unii adulți care au insomnii ar putea de fapt să se teamă de întuneric după cum sugerează datele prezentate la a 29-a întâlnire anuală SLEEP 2016 . Cercetătorii au descoperit într-un mic studiu, desfășurat în rândul studenților, că cei care dormeau puțin se temeau de întuneric și acest lucru a fost confirmat măsurându-se nivelul anxietății în prezența întunericului.

Fobia de întuneric ar putea genera anxietate  și o stare de activare când persoana stinge luminile pentru a dormi, determinând problemele de somn .

Pe viitor trebuie căutată prezența acestei fobii la cei care suferă de insomnie iar un lucru îmbucurător este că teama de întuneric se poate trata în clinicile speciale dedicate problemelor cu somnul sau în orice altă clinică.

Se știe  că anxietatea este asociată cu insomnia, insomniacii raportând mai mult stres, griji și tulburări anxioase, dar aceasta ar fi prima dată în care insomnia este pusă în directă legătură cu fobia de întuneric. De obicei, cei care suferă de insomnie prezintă anumite comportamente care sugerează că au fobie de întuneric. De exemplu ei relatează că dorm cu televizorul sau lumina aprinsă, adorm pe canapea , dar când se stinge lumina somnul dispare.

În studiu, în mod surprinzător aproape jumătate dintre respondenți au recunoscut că se tem de întuneric, 46 %  dintre cei care aveau probleme cu somnul și 26 % dintre cei care dormeau bine. La expunerea la un anumit zgomot în întuneric, insomniacii au reacționat cu o anxietate mai mare decât ceilalți, lucru care în mod normal nu ar trebui să se întâmple decât dacă ei prezintă o fobie. Persoanele care dorm bine reușesc să se obișnuiască cu anumiți stimuli din întuneric, pe când insomniacii dezvoltă  anxietate anticipat și devin din ce în ce mai anxioși .

Cercetările actuale ar putea să schimbe terapia cognitivă comportamentală cu care se tratează insomnia. Dacă în acest moment, cei care suferă de insomnii sunt sfătuiți să părăsească dormitorul atunci când sunt treji, supărați sau tensionați,  dacă insomnia ar fi provocată de frica de întuneric, ei ar trebui să stea o perioadă în întuneric chiar și în dormitor, pentru a-și învinge frica.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu