Salvia – planta minune despre care toți ar trebui să știm!

Deşi multă lume cunoaşte această plantă, mai puţin cunoscute sunt efectele ei asupra sănătăţii noastre.

Salvia officinalis este o plantă din familia Labiatae/Lamiaceae. Este nativă din Orientul Mijlociu și zonele mediteraneene, dar astăzi a fost naturalizată în întreaga lume. Planta are frunze cenușii, flori albastre până la purpuriu și o tulpină lemnoasă. Această plantă a fost cultivată în diferite părți ale lumii datorită utilizării sale medicinale și culinare.

Însăşi denumirea plantei, salvie, are o însemnătate aparte. Numele provine din latinescul „salvare”, care înseamnă „a fi sănătos”, „a salva”, „a vindeca.” Romanii o considerau, pe bună dreptate, regina plantelor tămăduitoare.

salvie2-1

În medicina populară, salvia a fost utilizată pentru tratamentul diferitelor tipuri de afecțiuni, inclusiv convulsii, ulcere, guta, reumatism, amețeli, tremor, paralizie, diaree și hiperglicemie. În ultimii ani, planta a făcut obiectul unor studii intensive pentru documentare. Aceste studii au evidențiat o gamă largă de activități farmacologice pentru salvie. În prezent aceste descoperiri includ anticancer, antiinflamator, antinociceptiv, antioxidant, antimicrobiene, antimutagene, antidementiene, hipoglicemice și hipolipidemice. Putem spune că salvia este o plantă miracol.

Plantele și constituenții lor individuali au o activitate antioxidantă puternică. Într-o analiză a 10 specii de salvie, s-a confirmat că toate speciile prezintă o activitate antioxidantă semnificativă măsurată prin capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen, capacitatea de absorbție radicală și conținutul total de fenol. Gradul de activitate antioxidant a variat între specii și metodele de extracție utilizate, extractul etanolic de Salvie officinalis a prezentat cea mai mare activitate.

Salvia are capacitatea de a amplifica memoria, atât pe cea de lungă durată, cât și pe cea de scurtă durată, și de a crește performanța intelectuală, în general. Indiferent că este folosită sub formă de pulbere sau tinctură, salvia este un medicament natural excelent pentru o memorie bună pe tot parcursul vieții.

salvie2

Principalele beneficii ale salviei sunt:

  • Îmbunătățește performanța mentală: Studiile au arătat că consumul oral de salvie ajută la îmbunătățirea concentrației, memoriei și performanței mentale generale la adulți.
  • Tratament pentru Boala Alzheimer: O combinație de două specii diferite de salvie luate timp de 4 luni poate îmbunătăți memoria, învățarea și prelucrarea informațiilor la pacienții care suferă de boala Alzheimer.
  • Reduce riscul de cancer pulmonar: Potrivit studiilor, sunteți cu 54% mai puțin probabil să dezvoltați cancer pulmonar dacă utilizați salvie decât cei care nu fac acest lucru.
  • Reduce nivelul de colesterol: Când este administrat de trei ori pe zi timp de 2 luni consecutive, salvia scade nivelul colesterolului “rău” și a grăsimilor din sânge la persoanele care suferă de obezitate sau supraponderalitate.

Fiind un ingredient natural extras, renumit pentru a avea mai multe beneficii pentru sănătatea umană, salvia pare să fie unul dintre cei mai importanți compuși pe care ar trebui să îi căutați în orice supliment. Deși este încă nevoie de mai multe cercetări, se sugerează că salvia poate fi în continuare util în lupta împotriva multor alte boli. Este sigur în cantități mici, cum ar fi în alimentele noastre și suplimentele pe care le găsim sub forma de ceai, tinctura, ulei sau pastile.

 

Referințe științifice:

Pharmacological properties of Salvia officinalis and its components AhmadGhorbani (2017)

Antioxidant potenţial of Salvia officinalis L. residues aş affected by the harvesting time Mouna BenFarhat (2014)

 

Gabriela Prădatu

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu