Fitoterapia sau cum să te tratezi cu plante

Fitoterapia  utilizează plantele medicinale în scop terapeutic având o vechime de mii de ani şi o eficienţă deja dovedită. Ea foloseşte plantele sub formă de extracte totale, spre deosebire de medicina alopată care recomandă doar substanţe extrase din plante.

 Fitoterapia modernă studiază compoziţia chimică a plantelor în laboratoarele farmaceutice şi argumentează ştiinţific utilizările tradiţionale ale unor plante.
 Tratamentul cu plante medicinale dă rezultate foarte bune în afecţiunile uşoare, funcţionale sau în stadiile incipiente ale bolilor. În bolile cronice, în care a apărut deja afectarea organică, fitoterapia are un rol adjuvant şi poate contribui la o parţială reversibilitate a simptomelor sau leziunilor.

În general, răspund bine la tratamentul fitoterapeutic următoarele boli:

– alergiile, astmul bronşic, reumatismul (unele forme), bolile de piele
– bolile psihosomatice, nevrozele, insomnia, tulburările de memorie la vârstnici
– infecţiile cronice microbiene, parazitozele, unele afecţiuni virale
– stările de stres şi epuizare, carenţele în anumite vitamine şi minerale
– intoxicaţiile cronice, hipercolesterolemia
– ulcerul gastro-duodenal, dischinezia biliară, enterocolita sau colonul iritabil.

Scurt istoric

Fitoterapia sau știința utilizării plantelor în folosul sănătății, are o vechime de mii de ani (cuvântul fitoterapie derivă de la grecescul phyton= plantă, therapie= știința tratării și vindecării bolilor).  Cu 2000 de ani î.Ch. egiptenii, grecii, romanii utilizau plantele pentru diverse tratamente, îmbalsamare, cosmetică, mărturie stau scrierile vechi ale lui Hipocrates, Dioscorides, Plinius cel Bătrân. Această fitoterapie, ale cărei urme se păstrează până astăzi în medicina populară, s-a dezvoltat pe o bază empirică, dar în care simbolul, analogia şi principiul corespondenţelor au jucat şi joacă un rol determinant în alegerea plantelor. Regnul vegetal a constituit principala sursă de supravieţuire, atât în ceea ce priveşte alimentaţia cât şi în vindecarea bolilor.

Odată cu descoperirile științifice ale secolului XX, fitoterapia a ieșit din empirism, punându-se bazele terapeuticii cu plante pe baze științifice. În prezent, fitoterapia a devenit o ştiinţă modernă, o ramură a ştiinţelor medicale.

Deși fitoterapia azi se bazează pe efectele curative ale unor compuși bio din plante care poartă denumirea de principii active, aceasta veche știință a tămăduirii își respecta regulile originare, valorificând materialul vegetal fără a extrage selectiv anumite substanțe sau principii din țesuturile plantelor, aşa cum fac alte științe care valorifică vegetalele, ca farmaceutica sau aromoterapia. Din acest motiv, se poate spune, că fitoterapia a rămas cea mai curată și mai naturală dintre științe.

În istoria recentă, prima şcoală de naturopatie şi-a deschis porţile în America, la New York „The American School of Naturopathie”. În 1931, Congresul American definea această disciplină medicală „The Healing Art” (arta de-a vindeca), înţelegând prin aceasta medicina protectoare, preventivă şi curativă. Australia a fost printre primele ţări care au oficializat medicina complementară, pe care a recunoscut-o ca ramură paralelă a medicinei alopate. Şi Germania are o veche tradiţie. În 1939 practicienii de sănătate publică alopată coexistau în paralel cu naturopaţii, în cadru legal. Această ţară se pregăteşte să introducă în curând în toate Universităţile de Medicină o catedră de medicină complementară. În Anglia, medicina naturală este practic liberă şi se bazează în special pe o „Cartă” ce datează din timpul lui Henric al VIII lea (1509-1547) şi care este în vigoare şi astăzi, referitoare la vindecarea bolilor cu ajutorul plantelor.

Fitoterapia în România

În România, fitoterapia este inclusă printre „competenţele medicale”, titlu obţinut de medici din diferite specialităţi, în urma absolvirii unor cursuri specifice şi a examenelor finale.

În cadrul fitoterapiei se utilizează: 

– plante medicinale clasice
– plante alimentare – legume, fructe ce pot fi extrem de utile, atât profilactic cât şi curativ
– aromaterapie – utilizează uleiuri esenţiale
– gemoterapie – vindecarea unor afecţiuni cu ajutorul substanţelor active terapeutice existente în mugurii diferiţilor arbori sau arbuşti
– terapia florală Bach – cele 38 de remedii florale, descoperite de Dr. Bach, se adresează individului şi nu afecţiunii sau simptomelor afecţiunii. Este sunt remedii specifice nivelului emoţional.
– apifitoterpia, în corelaţie cu apiterapia – bazată pe mierea de albine şi pe produsele melifere.

În prezent, Ministerul Sănătății și Familiei și Centrul Național de Perfecționare Postuniversitară a Medicilor acordă certificate de competență în fitoterapie celor care urmează cursurile de specialitate în domeniu. De asemenea, medicii români fitoterapeuți au o asociație proprie, la care pot adera. Înființată  sub numele de Asociația Română a Medicilor Fitoterapeuți (ARMF), aceasta este formată din 19 membri fondatori. Președintele, prof.univ. dr. Pavel Chirila, își propune să promoveze statutul medicului fitoterapeut în contextul actual al practicii medicale din România. Asociația își propune printre alte obiective să stimuleze deschiderea cât mai multor cabinete de fitoterapie.

Pentru a putea practica fitoterapia într-un cabinet, este necesar ca persoana să fie absolvent al facultății de medicină, cu promovarea examenului de licență, apoi să facă specializare într-un domeniu al medicinii terapeutice, de exemplu medicina generală, internă, neurologie etc. Specializarea durează 3-5 ani. După absolvirea specializării, se pot face cursuri de homeopatie și fitoterapie la Centrul de perfecționare a medicilor și farmacițtilor din București, cu o durata de trei ani. Cursuri de fitoterapie pot fi urmate și la alte centre, unul dintre ele fiind Anatecor.

Cât costă fitoterapia?

În cazul fitoterapiei, nu putem indica anumite tarife pentru că depinde de boala fiecăruia și de tratamentul ce trebuie urmat. Cum acesta este bazat pe consumul de plante medicinale, prețul este în funcție rețeta prescrisă de medic fiecărei persoane în parte.

Aflaţi totul despre “Terapiile Alternative” în cel mai complet ghid din România.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu