Efectele adverse ale dietei vegane
Persoanele care urmează un stil de viaţă vegan – vegetarienii stricţi care nu consumă niciun fel de carne sau vreun produs de origine animală – se pot confrunta cu un risc mai crescut de a dezvolta boli ale sângelui sau ateroscleroză, afecţiuni care pot duce până la atrac cerebral, arată o cercetare recentă publicată în revista „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.
Cu toate acestea, numeroase studii au demonstrat că aceia care consumă carne sunt mai expuşi pericolului de a face boli cardiovasculare decât vegetarienii. Aceştia din urmă însă au o imunitate mai scăzută decât carnivorii, pentru că din dieta lor lipsesc câţiva nutrienţi-cheie, printre care fierul, zinc, vitamina B12 şi acizii graşi Omega3. Dacă o dietă vegană echilibrată poate furniza suficiente proteine pentru organism, nu acelaşi lucru se poate spune şi în cazul acizilor graşi. Astfel, nivelul de homocisteină din sânge poate fi crescut, în timp ce acela al HDL-ului (colesterolul bun) poate fi crescută. Ambii sunt factori favorizanţi ai bolilor cardiace.
Despre Diete şi alte articole despre alimentaţia sănătoasă aflaţi aici.
În acest context, specialiştii recomandă ca atât veganii, cât şi vegetarienii moderaţi, să crească în dieta lor aportul de acizi graşi Omega3 şi vitamina B12. Surse bune de Omega3 se află în somon şi alţi peşti graşi, alune de pădure şi nuci. Vitamina B12 o regăsim în fructele de mare, ouă şi lapte, dar şi în suplimente nutritive.
Comenteză pe Facebook