Dietă pentru sindromul colonului iritabil

Asociația Dietetică Britanică a publicat recent în Journal of Human Nutrition and Dietetics un ghid pentru dieta pacienților care suferă de sindromul colonului iritabil.
Sindromul colonului iritabil este o afecțiune funcțională gastro-intestinală cronică care afectează între 9 și 23 % din populația lumii. Dintre manifestările acestuia diareea, balonarea, flatulența și durerile abdominale pun probleme serioase pacienților. Dieta și schimbarea stilului de viață fac parte din strategiile de control ale bolii. Cercetătorii au folosit datele culese în perioada 1985 până în 2009 din 30 de studii clinice și 6 baze de date ale pacienților și le-au organizat intr-un ghid practic cu privire la conduita alimentară a pacientului cu sindromul colonului iritabil.
Dintre recomandările lor amintim:
- Pentru pacienții la care se suspectează sensibilitatea la lapte se recomandă folosirea unui test de depistare a hidrogenului în respirație și se încearcă o perioadă de folosire a dietei cu cantități scăzute de lactoză. Dacă laptele este suspectat că produce simptomele iar acestea nu se ameliorează după regimul cu conținut scăzut de lactoză, alte componente de exemplu proteinele din laptele de vacă pot fi cauza iar remediul este un regim fără lapte de vacă sau cu alt tip de lapte( de capră).
- Pacienții cu colon iritabil trebuie sa nu aibă în alimentație cantități crescute de tărâțe de grâu dar semințele încolțite consumate minim trei luni pot constitui un tratament împotriva constipației.
- Scăderea aportului de carbohidrați fermentabili (intens prelucrați) ar trebui luată în considerare în cazul simptomelor ce sugerează mal-absorbția fructozei de tip: balonare, dureri abdominale și flatulență. Toleranța la aportul acestor carbohidrați poate varia de la individ la individ de aceea se poate identifica nivelul de la care se produce disconfortul și alimentele pot fi reintroduse în dietă în cantități mai mici.
- De asemenea probioticele pot fi adăugate dietei zilnice , pe o perioadă de cel puțin 4 săptămâni de folosire a unui singur produs în doza recomandată de producător.
- În cazul pacienților la care diareea este simptomul principal al bolii se poate lua în considerare excluderea din alimentație a produselor identificate ca trigger.
- Dacă după eliminarea unor alimente persistă simptomele, este foarte puțin probabil ca acele produse să fie cauza bolii.
- Dieta face parte din tratarea sindromului colonului iritabil și noile recomandări vor fi de folos atât medicilor cât și pacienților.
Comenteză pe Facebook