Consumul de ciocolată neagră protejează împotriva afecțiunilor cardiovasculare

A fost demonstrat, de nenumarate ori, faptul că, ciocolata neagră și cacaoa ajută la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățesc profilul lipidic (valorile colesterolului, acizilor grași, trigliceridelor).

În prezent, se studiază dacă ciocolata neagră este capabilă să îmbunătățească utilizarea și eliberarea compușilor rezultanți ai metabolismului “cardiac”. Rezultate recente arată o asociere între consumul de ciocolată neagră și scăderea riscului de afecțiuni cardiace, în special de infarct, ceea ce ar putea schimba orientările medicilor în privința dietei pacienților. Cacaoa a fost folosită de sute de ani sub diferite forme însă ciocolata a fost percepută ca un aliment ce poate provoca dependență, care stimulează obezitatea și aduce aport alimentar sărac în vitamine și minerale. Cei care consideră ciocolata un aliment nesănătos desconsideră proprietățiile ei de bază. Cacaoa conține flavonoizi cu puternic efect antioxidant. De asemenea, conține o cantitate mare de acid stearic, acid gras saturat care scade nivelul total al colesterolului.

Ciocolata și-a dovedit efecte metabolice care reduc potențialul de boli cardiovasculare. Potrivit unui studiu, consumul de ciocolată neagră, solidă și cacao lichidă a arătat îmbunătățirea funcției endoteliale și a nivelului tensiunii arteriale comparativ cu placebo. Ciocolata fără adaos de zahăr a redus acești parametri cu mai mare eficiență decât cea cu supliment glucidic. Reducerea tensiunii arteriale este, probabil, efectul protector pe care îl prezintă ciocolata în fața bolilor cardiovasculare. De asemenea, ajută la eliminarea produșilor de metabolism. Reduce nivelul colesterolului total și al LDL-ului, însă cofeina nu are efect asupra nivelului HDL-ului sau trigliceridelor. Scade însă riscul apariției diabetului zaharat de tip II.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu