Cine doarme puțin mănâncă mult și se îngrașă

Participanţii la un studiu medical, care au dormit doar cinci ore pe noapte timp de o săptămână şi au avut acces nelimitat la mâncare, au luat în greutate. Cercetări anterioare arătaseră că lipsa somnului poate duce la luarea în greutate, fără a fi determinate clar efectele asupra metabolismului, scrie 20minutes.ch.

Cercetători de la Universitatea Colorado din Boulder (Statele Unite) au demonstrat că cine stă treaz mai mult timp are nevoie de mai multă energie şi, prin urmare, mănâncă mai mult.
”Somnul mai scurt nu este cel care duce în sine la câştigul în greutate”, spune Kenneth Wright, director al Laboratorului pentru somn şi cronobiologie de la Universitatea Colorado, care a condus cercetarea, ale cărei rezultate sunt publicate în PNAS. ”Dar, când cineva nu doarme destul, are tendinţa să mănânce mai mult decât este nevoie pentru a compensa”, adaugă el.

În cadrul experimentului, cercetătorii au ţinut sub observaţie 16 tineri şi tinere, sănătoşi, care au stat două săptămâni la Spitalul universitar din Colorado. Consumul lor de energie a fost calculat prin măsurarea cantităţilor de oxigen respirate şi de bioxid de carbon (CO2) expirate. În primele cinci zile, jumătate dintre participanţi au putut dormi doar cinci ore pe noapte, în timp ce cealaltă jumătate a dormit opt-nouă ore. După cele cinci zile, grupele au fost inversate pentru acelaşi interval de timp. Toţi au avut la îndemână o gamă largă de alimente, dintre care unele în permanenţă (fructe, iaurturi, cipsuri şi îngheţată).

În medie, cei care au dormit cinci ore pe noapte au ars cu 5% mai multă energie decât grupul care a dormit până la nouă ore. Au consumat însă şi mai multă hrană, cu 6% mai multe calorii. Cei care au dormit mai puţin au mâncat cantităţi mai mici la micul dejun şi mult mai mult la cină (un număr de calorii mai mare decât oricare din mesele zilei).

Autorii studiului au mai constatat că femeile şi bărbaţii au răspuns diferit la această situaţie. Dormind normal, bărbaţii au luat ceva în greutate, în timp ce femeile şi-au păstrat silueta. Însă, când au dormit doar cinci ore pe noapte, atât bărbaţii, cât şi femeile s-au îngrăşat un kilogram, încheie oamenii de ştiinţă.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu