Cel mai periculos dușman al femeilor: cancerul ovarian

Cancerul ovarian este o boală gravă, dar care rămane de cele mai multe ori ascunsă, neavând simptome specifice în fază incipientă, ceea ce face diagnosticarea precoce foarte dificilă. Pentru că afectează foarte multe femei ”pe mutește” și, de cele mai multe ori e ireversibil, cancerul de col uterin este socotit cel mai mare dușman al femeii.

În fiecare an, în întreaga lume sunt diagnosticate aproximativ 224.747 cazuri noi – incidenţa fiind de 6,3 la 100.000 de locuitori – şi sunt înregistrate 140.163 decese datorate cancerului ovarian – mortalitatea fiind de 3,8 cazuri la 100.000 de locuitori.

În România sunt raportate anual 1.686 cazuri noi de cancer ovarian – incidenţa acestei boli în ţara noastră fiind de 9,4 cazuri la 100.000 de locuitori – cu 981 decese datorate cancerului ovarian. Neoplazia ovariană reprezintă a 5-a cea mai frecventă localizare a cancerului la femei.

În luna mai 2013, Federația Asociațiilor Bolavilor de Cancer din România (FABC) se alătură asocia­­țiilor de pacienți din întreaga lume, marcând, pentru prima dată în țara noastră, Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian.

Iată câteva lucruri importante despre cancerul ovarian :

 • Toate femeile pot face cancer ovarian

Cancerul ovarian este diagnosicat anual la aproximativ un sfert de milion de femei din întreaga lume. Spre deosebire de alte forme de cancer, această boală afectează femeile atât din ţările dezvoltate, cât şi pe cele din ţările în curs de dezvoltare.
Este important să ştim care sunt simptomele, factorii de risc şi istoricul familial, atât din partea mamei, cât şi din partea tatălui.

 • Cunoaşterea semnelor incipiente ale bolii poate salva vieţi

Experţii sunt de părere că frecvenţa şi apariţia combinată a anumitor simptome pot fi semne incipiente ale cancerului ovarian. Dacă o femeie manifestă în mod frecvent una sau mai multe dintre simptomele de mai jos, este foarte important să ia legătura cu un medic :

 • Dureri abdominale sau pelvine
 • Modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipaţie)
 • Modificări urinare
 • Sângerări vaginale neobișnuite
 • Dureri în timpul contactului sexual
 • Pierdere în greutate
 • Oboseală, astenie

Având în vedere că această simptomatologie poate fi specifică şi altor boli, este mai bine să mergem la medic.

 • Diagnosticarea în faza incipientă îmbunătăţeşte semnificativ şansele de supravieţuire

Atunci când cancerul ovarian este descoperit în fază incipientă, când este doar în ovar, 90% dintre femei supravieţuiesc la 5 ani (perioada de timp pe durata căreia este analizată în mod normal supravieţuirea atunci când se evaluează tratamentul în oncologie). O femeie ce manifestă simptome sugestive pentru cancerul ovarian trebuie să se adreseze cât mai repede medicului, pentru a obţine un diagostic corect.

 • Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori în stadii târzii

Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori atunci când boala este în stadiu avansat. Acest lucru se întamplă şi datorită faptului că femeile cred că simptomele se datorează menstruaţiei, menopauzei, alimentaţiei sau le confundă cu probleme banale de stomac sau digestive. Mai mult decat atât, medicii pot uneori să diagnosticheze iniţial o afecţiune similară, dar frecventă apariţiei acestor simptome îi ajută să facă diferenţa între cancerul ovarian şi alte boli.

 • Multe femei consideră că testul Babeş-Papanicolau poate detecta cancerul ovarian

Testul Babeş-Papanicolau nu diagnostichează cancerul ovarian, ci detectează doar modificări pre-canceroase la nivelul colului uterin, fără legatură cu un potenţial cancer ovarian.
Pentru mai multe informații despre testul Papanicolau, citiți aici.

Testele și procedurile utilizate pentru diagnosticarea cancerului ovarian includ examinarea pelvină, ecografia, prelevarea de țesut pentru examenul anatomo-patologic, și unele analize de sânge (markerul tumoral specific CA 125).

 

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu