Totul despre testul Babeș-Papanicolau

DoctorAS vă dă informaţii utile despre testul Babeș-Papanicolau de la un medic ginecolog, care ne-a explicat cât de des se face această analiză, de ce este importantă şi ce înseamnă rezultatele.

„Folosirea citologiei cervico-vaginale Babeş-Papanicolau rămâne metoda de screening cea mai eficientă în depistarea cancerului de col uterin”, ne spune dr. Mihaela Ursea, Medic Specialist Obstetrică Ginecologie de la Centrul Medical Unirea. De asemnea, un test Papanicolau poate să evidenţieze modificări ale colului, asociate cu diverse infecţii, inflamaţii, atrofie.

 Când se face testul Papanicolau

„Testul citologic cervico-vaginal Babeş Papanicolau se recomandă a fi efectuat anual, dar nu mai devreme de un an de la începerea activităţii sexuale” spune dr. Mihaela Ursea. În unele cazuri, medicul îţi poate recomanda să faci testul mai rar sau mai des, în funcţie de rezultatele primite şi prezenţa sau absenţa factorilor de risc ai cancerului ovarian.

„În cazul în care apar anomalii ale celulelor epiteliale medicul specialist poate recomanda repetarea acestuia la 6 luni, după tratament, asociat eventual altor investigaţii – colposcopie, genotiparea HPV”, avertizează speacialistul.

Cum se face un test Papanicolau

În cele două zile premergătoare vizitei la ginecolog trebuie să eviţi contactul sexual, irigaţiile vaginale, spermicidele, ovulele etc. altfel testul nu va fi concludent. Recoltarea probelor pentru laborator durează câteva minute şi este o operaţiune nedureroasă. Medicul foloseşte un instrument numit specul, care ţine vaginul deschis, iar cu o spatulă sau o perie fină, recoltează celule de pe colul uterin. După test, poţi să-ţi continui ziua ca de obicei, fără nicio interdicţie.

Rezultatele testului Papanicolau

Astăzi, rezultatele unui test Papanicolau nu mai vin sub formă de cifre aşa cum se făcea cu ceva ani în urmă.

„Interpretarea şi clasificarea rezultatelor acestui test a beneficiat de o transformare importantă prin înlocuirea vechiului sistem de clasificare numerică – clasa I-V – cu sistemul Bethesda, adoptat prin consens în 2001”, explică dr. Ursea. Ginecologul completează: „Interpretarea rezultatelor se face astfel mult mai clar prin: raportarea calităţii recoltării testului, aprecierea generală a rezultatelor – negativ pentru o leziune intraepitelială sau malignă, descrierea modificărilor benigne – infecţii, descrierea modificărilor reactive asociate cu inflamaţia, atrofia, iradierea.”Dr. Ursea ne spune şi cum vor apărea pe buletinul de analize posibilele modificări anormale ale celulelor epiteliale.

– ASCUS – celule scuamoase atipice, care nu sugerează clar prezenţa unei leziuni precanceroase
– LSIL – leziuni intraepiteliale scuamoase de grad redus, care cuprind displaziile uşoare şi modificările asociate infecţiei HPV.
– HSIP – leziuni intraepiteliale scuamoase de grad înalt, care cuprind displaziile moderate, severe şi carcinomul in situ.
– Neoplasm – carcinom cu celule scuamoase

Unde poţi face testul Papanicolau în Bucureşti şi cât costă

În spitalele şi policlinicile de stat, dar şi în unele clinici particulare testul Papanicolau se poate face gratuit, dacă ai trimitere de la medicul de familie. Dacă eşti gata să plăteşti pentru un test Papanicolau, în Bucureşti sunt destule opţiuni. Testul costă între 50 și 150 de lei.

 

 

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu