Cât de bună este fructoza pentru organism

În ultimii zeci de ani industria a alimentară a folosit intens fructoza pentru a îmbunătăți gustul alimentelor. O doză de suc poate conține până la 39 grame de zaharuri dintre care jumătate este reprezentată de fructoză. Derivată din porumb, sfeclă și trestie de zahăr, fructoza este cea mai dulce dintre îndulcitorii naturali. Ca și alte zaharuri procesate , fructoza a fost asociată cu obezitatea, rezistența la insulină și creșterea riscului cardiovascular.

Studii în desfășurare încearcă să descopere dacă consumul de fructoză  poate conduce la rahitism (la copii) sau osteoporoză, prin inhibarea absorbției calciului la nivel intestinal.

Calciul este un mineral, care nefiind produs de corp, este asimilat din dietă sub influența a mai mulți factori printre care și vitamina D activă (calcitriol). Această stimulează absorbția calciului din intestin și crește eliberarea acestuia din oase.

Se știe că nivelul de calcitriol crește în sarcină datorită unui necesar crescut de calciu. În cadrul studiului efectuat  pe șoareci, femelele gestante  hrănite cu suplimente care conțineau fructoză  și la care ar fi trebuit să fie măsurate niveluri mai crescute ale acestui hormon, înregistrau valori egale sau mai mici. Acest fapt însemna că nici absorbția calciului din intestin nu era optimă  și nu asigura necesarul zilnic crescut în perioada gestației, fiind necesară scoaterea calciului din oase ceea ce duce la scăderea densității minerale a osului, osteoporoză, fragilitate și fractură.

Dacă  rezultatele finale analizate  vor demonstra că aportul excesiv de fructoză crește riscul de osteoporoză  vor fi necesare recomandări de dietă care să prevină apariția bolii.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu