Varicocelul, o cauză a infertilității masculine

 Vă doriți  un copil dar sarcina întârzie să apară iar analizele partenerei sunt perfecte? Atunci, va trebui să luați în considerare o cauză a infertilitații masculine.  Cea mai nebănuită cauză și adesea trecută cu vederea fiind varicocelul.

Varicocelul înseamnă dilatarea venelor din scrot (fenomen similar producerii varicelor pe venele picioarelor). Aceste vene sunt dilatate deoarece sângele nu este drenat din vene în mod corespunzător. Venele dilatate permit staționarea unor cantități suplimentare de sânge în scrot, ceea ce are un efect negativ asupra producției de spermatozoizi și astfel, o cauză a infertilității masculine. Acesta apare mai frecvent pe stânga, la bărbații tineri intre 15 si 35 de ani, dar poate afecta și ambele testicule în cazuri mai rare.

Principalii factori de risc:

  • ortostatism prelungit (statul în picioare mult timp);
  • peretele venos slab calitativ (genetic);
  • predespoziție constituțional-ereditară;
  • creșterea presiunii abdominale (la efort fizic exagerat, strănut, ridicarea unor greutăți).

Semnele și simptomele varicocelului:

  • senzație de greutate în scrot, în special după eforturi fizice sau ortostatism prelungit;
  • jenă testiculară până la durere continuă;
  • dupa contact sexual durerea scrotală se intensifică;
  • atrofia testiculului
  • venă vizibilă sau palpabilă lărgită
  • infertilitate

În unele cazuri, boala debutează fara semne clinice, fiind descoperită întâmplator la un control urologic de rutină.

Diagnosticul de varicocel se stabilește după:

– simptome prezentate de pacient;

– examenul obiectiv general;

– datele paraclinice (ecografia + Doppler scrotale, spermograma etc.).

Analize necesare: FSH, LH, Testosteron și Inhibina B. Dintre acestea, doar ultima nu poate fi asigurată de casa de sănătate, și costă între 179 și 300 de lei. Aceste analize sunt necesare pentru a determina gravitatea infertilității și șansele de recuperare.

Tratament:

Tratamentul cu mari șanse de vindecare este cel chirurgical. Studii serioase arată o îmbunătățire a calității spermei la circa jumatate din cazuri, cu ameliorarea fertilității si a capacității de procreație la scurt timp (2-3 luni) postoperator.

Este important să vă informați înainte de operație și de tehnica pe care o pot folosi chirurgii.

Tratamentul chirurgical laparoscopic – a devenit sau ar fi trebuit sa devina principala forma de tratament astăzi.

Se realizează pneumoperitoneul (în cavitatea abdominală se introduce CO2 pentru a crea un spațiu de lucru), iar gesturile se realizează cu ajutorul unor instrumente introduse prin miniincizii (cea mai mare de 1 cm) și sub vizualizare cu ajutorul unui laparoscop (mini cameră video introdusă în abdomen prin una din incizii). Se reperează vena testiculară dilatată și se secționează un fragment din aceasta,care se trimite la analiză. Intervenția se încheie prin închiderea pacientului și sutura miniinciziilor.

Tratamentul deschis (clasic)-se realizează o incizie similară cu cea pentru apendicectomie dar in stânga; se reperează vena testiculară pe cale retroperitoneal (Ivanissevici-Gregoire), se sectionează un fragment. Durata 30-40 min, spitalizare 24 de ore, recuperare mai dificila comparativ cu laparoscopia, iar rata de recidivă este puțin mai mare.

Varicele sunt asemănătoare varicocelului! Dacă vă știți cu probleme de circulație în familie, trebuie să le țineți sub control chiar și după operație, deoarece la  vârstă înaintată, mai rar, varicocelul poate recidiva.

 

 

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu