Știi să dai primul ajutor?

Situaţiile care necesită acordarea primului ajutor şi intervenţia medicilor sunt dintre cele mai diverse şi apar în cele mai neaşteptate momente. Din păcate, pregătirea noastră pentru acordarea primului ajutor lipseşte. Site-ul www.lectiadeprimamjutor.ro oferă informaţii de bază despre acordarea primului ajutor în unele dintre cele mai comune situaţii, accidente, hemoragii, arsuri, fracturi, blocarea căilor aeriene, până la sosirea ajutorului calificat.

Să încercăm un exercițiu: cazul în care găsim o persoană căzută la pământ. Ce trebuie să faceţi în acel moment? Cum aflaţi dacă persoana este conştientă? În primul rând, scuturaţi persoana cu grijă de umăr şi o întrebaţi cu voce tare: “Ce s-a întâmplat? Vă simţiţi bine?”. Sau puteţi să o faceţi să răspundă la comenzi, de exemplu “Deschideţi ochii!”. Ce facem mai departe?

Persoana este conştientă

Dacă persoana răspunde sau se mişcă, deci este conştientă, lăsaţi-o în poziţia în care a fost găsită. Trebuie, totuşi, să vă asiguraţi că nu sunteţi în pericol, atât persoana respectivă, cât şi dumneavoastră. Verificaţi să nu fie fum sau gaze sau fire electrice căzute şi încercaţi să aflaţi motivul pentru care persoana se află în poziţia respectivă.

Persoana nu este conştientă

Suportul vital de bază este esenţial în cazul în care persoana de lângă dumneavoastră nu este conştientă. În acest caz ventilaţia artificială şi compresiunile toracice externe, mai precis resuscitarea cardio-pulmonară sunt vitale. Aceste proceduri efectuate corect şi rapid, chiar de către persoane care nu au pregătire medicală, pot salva viaţa unui pacient aflat în stop cardio-respirator. În cazul unei persoane găsită pe jos inconştientă, trebuie să eliberaţi căile aeriene şi să verificaţi respiraţia.

Eliberarea căilor aeriene

Eliberarea căilor aeriene se face prin ridicarea bărbiei şi hiperextensia capului. Aşezaţi victima cu faţa în sus şi îngenunchiaţi lângă victimă. Cu o mână plasată pe frunte, împingeţi capul în spate cât se poate de mult (în hiperextensie).  Cu cealaltă mână plasată pe bărbie urmăriţi ridicarea bărbiei.

Verificarea respiraţiei

Verificarea respiraţiei se face păstrând capul în hiperextensie, deci căile aeriene sunt libere. Vă aplecaţi deasupra victimei cu faţa către torace şi ascultaţi eventualele zgomote respiratorii la nivelul gurii victimei. Vă apropiaţi obrazul de nasul şi gura victimei şi simtiţi dacă există schimb de aer şi observaţi mişcările pieptului. Pentru a decide prezenţa sau absenţa respiraţiei, trebuie să ascultaţi, să simţiţi şi să observaţi timp de minim 5-10 secunde. Dacă persoana respiră, o aşezaţi în poziţia laterală de siguranţă. Găsiţi aici mai multe informaţii despre ce trebuie să faceţi. Dacă persoana nu respiră, veţi executa respiraţii artificiale şi compresiuni toracice. Informaţii despre acestea găsiţi aici.

Sunaţi la 112

Urmează lucrul cel mai important: apelaţi numărul unic de urgenţă 112. Practic trebuie să chemaţi ajutorul calificat. Încercaţi să vorbiţi clar şi concis. Spuneţi-le ce se întâmplă şi de ce aveţi nevoie. Dintre toate informaţiile pe care le daţi la 112, localizarea incidentului este foarte importantă. Dacă nu comunicaţi corect locul incidentului, este posibil ca echipajele trimise să nu ajungă unde trebuie. Precizaţi cu exactitate locul incidentului. Astfel, operatorul va şti unde să trimită echipa de salvare chiar dacă se întrerupe convorbirea. Acest lucru este esenţial mai ales atunci când sunt folosite telefoanele mobile.

Dacă vă aflaţi într-o zonă necunoscută şi nu ştiţi adresa incidentului pe care îl anunţaţi, căutaţi câteva puncte de reper care s-ar putea să ajute la stabilirea locaţiei. De exemplu: intersecţii, clădiri semnificative, persoane din zonă care ştiu adresa. Operatorul vă mai poate cere şi alte informaţii pe care trebuie să le furnizaţi. De exemplu, numele dumenavoastră. Răspundeţi la toate întrebările şi nu închideţi până când nu vi se cere acest lucru. Aminţiti-vă că ajutorul dumneavoastră poate fi vital în salvarea unei vieţi!

Din păcate, în ţara noastră, apelurile false către 112 sunt în număr foarte mare. Peste 70% dintre cei care apelează numărul unic de urgenţă o fac ca o distracţie. Un apel fals poate împiedica sau întârzia o ambulanţă să ajungă la dumneavoastră sau la cineva drag aflat în suferinţă. 

În România, doar în anul 2015, peste 100.000 de persoane au solicitat ajutor medical de urgenţă. Cei mai mulţi dintre cei care apelează serviciul 112 nu ştiu ce trebuie să comunice operatorilor sau cum să procedeze în cazul unei persoane care are nevoie de ajutor. Necunoaşterea unor minime măsuri de prim ajutor poate pune în pericol viaţa unei victime. Conform statisticilor SMURD, există cazuri în care situația victimei este agravată de intervenţia unor persoane care execută greşit unele manevre sau care mişcă pacientul atunci când nu ar trebui.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu