Semnele timpurii ale cancerului

Nu te baza doar pe testele de rutină ca să te protejeze de cancer. Este la fel de important sa asculți de corpul tău și să observi orice este diferit, neobișnuit și inexplicabil.

DoctorAS vă prezintă câteva semne care sunt de obicei trecute cu vederea.

 1. Respirația fluieratoare și dificultățile de respirație.

Unul dintre primele semne de care pacienții bolnavi de cancer pulmonar își amintesc este inabilitatea de a-și regla respirația.

 1. Tusea cronică sau o durere în piept.

Multiple tipuri de cancer, incluzând leucemia și tumorile pulmonare, pot cauza simptome care imită o tuse rea sau bronșită. Unii pacienți bolnavi de cancer pulmonar raportează o durere în piept care se extinde până sus în umăr sau jos în mână.

 1. Febra frecventă sau infecțiile.

Acestea pot fi semne ale leucemiei, un cancer al celulelor sângelui care începe în măduvă. Leucemia determină măduva să producă niveluri anormale de celule albe în sange, lăsând corpul fără abilitatea de a lupta contra infecțiilor.

 1. Dificultățile la înghițire.

Problemele de înghițire sunt adesea asociate cu cancerul de esofag sau gât, și câteodată sunt unul dintre primele semne ale cancerului de plămân.

 1. Ganglionii umflați sau nodulii pe gât, la subraț sau zona înghinală.

Ganglionii măriți indică modificări în sistemul limfatic, aceștia putând fi un semn al cancerului.

 1. Vânătăile excesive sau sângerările care nu se mai opresc.

Acest simptom de obicei sugerează ceva anormal care se întâmplă cu trombocitele și celulele roșii ale sângelui, lucru  care poate fi un semn al leucemiei. În timp, celule leucemice elimină celulele roșii din sânge și trombocitele diminuează abilitatea sângelui de a transporta oxigen și de a se închega.

 1. Slăbiciunea și oboseala.

Oboseala generalizată și slăbiciunea sunt un simptom al multor tipuri de cancer, semne la care va trebui sa te uiți alături de alte simptome, dar oricând te simți obosit fără o explicație și nu este  din cauza lipsei de odihnă, vorbește cu doctorul tău.

 1. Balonarea sau îngrășarea abdominală.

Femeile diagnosticate cu cancer ovarian au raportat de cele mai multe ori o balonare abdominală de neexplicat care a apărut instantaneu și a continuat pentru o perioadă lungă de timp

 1. Sentimentul de sațietate și imposibilitatea de a mânca.

Acesta este un semn al cancerului ovarian; femeile spun ca nu au apetit, deși nu au mâncat pentru o bună perioadă de timp.

 1. Durerea pelviană sau abdominală.

Durerile și crampele în zona pelvisului și abdomenului merg mână în mână cu balonarea, care de obicei semnalează cancerul ovarian. Leucemia poate de asemenea, cauza o durere abdominală rezultând de la o splină mărită.

 1. Sângerarea rectală sau sângele în fecale.

Acesta este un rezultat comun al diagnosticării cancerului colorectal. Sângele în toaletă este el însuși un motiv să-ți suni doctorul și să programezi o colonoscopie.

 1. Pierderile inexplicabile în greutate.

Pierderea în greutate este un semn precoce al cancerului colonului și al altor tipuri de cancer digestiv; este de asemenea un semn al cancerului care se extinde la ficat, afectând apetitul și abilitatea corpului de a elimina deșeurile.

 1. Stomacul iritat sau durerile de stomac.

Crampele stomacale sau stomacul iritat frecvent pot indica un cancer colorectal.

 1. Sânii umflați, inflamați sau roșii.

Aceste simptome pot indica cancer inflamator de sân. Contactează-ți doctorul în legatură cu orice schimbări neexplicabile ale sânilor.

 1. Schimbări ale sfârcurilor.

Una dintre cele mai comune schimbări pe care femeile și le amintesc observându-le înainte de a fi diagnosticate cu cancer de sân, este că sfârcul a început să arate turtit, inversat sau întors spre laterale.

 1. Menstruația densă sau dureroasă, anormală sau sângerările dintre menstruații.

Multe femei spun că acesta este trucul spre depistarea cancerului uterin sau endometrial. Cere o ecografie transvaginală dacă suspectezi că ar fi ceva mai mult decât menstruații grele.

 1. Umflături ale feței.

Unii pacienți cu cancer pulmonar au raportat umflături sau roșeală a feței. Tumorile pulmonare cu celule mici de obicei blochează vasele de sânge din piept, prevenind transportul sângelui de la cap la față

 1. Un nodul de piele inflamat care nu se vindecă, este acoperit de o coajă sau care sângerează ușor.

Familiarizează-te cu diferitele tipuri de cancer-melanom, carcinomul bazocelular, carcinoma cu celule scuamoase – atenție sporită la verificarea pielii de pe corp pentru creșteri ciudate sau pete.

 1. Schimbări ale unghiilor.

Schimbările inexplicabile ale unghiilor pot fi un semn al diferitelor tipuri de cancer. O dungă maro sau neagră sau un punct sub unghie pot indica un cancer de piele, în timp ce noul descoperit ”clubbing”- lărgirea capetelor degetelor cu unghii care se curbează în jos peste vârful degetelor – poate fi un semn al cancerului de plămân. Unghiile albe sau palide pot câteodată să fie un semn al cancerului de ficat

 1. Durerea de spate sau în partea dreaptă jos.

Multi pacienți de cancer spun că acesta a fost primul semn al cancerului de ficat. Cancerul de sân este adesea diagnosticat prin dureri de spate, care pot avea loc cand tumoarea sânului apasă înapoi în piept sau când cancerul se împrăștie la coloană sau coaste.
Indiferent dacă ești bărbat sau femeie, este important să supraveghezi orice schimbare neobișnuită din corp și nivelurile energiei în scopul de a detecta orice semne ale cancerului timpuriu. Cu cât detectezi mai devreme problema, cu atât mai repede poți să urmezi pașii necesari vindecării.
Bineînțeles, ideal ar fi să urmezi un stil de viață anti-cancer, înainte de a observa orice simptome, deoarece prevenția este cea mai bună opțiune în ceea ce privește bolile cronice. Nu este neobișnuit ca să treacă 10 ani sau chiar mai mult intre expunerea la agenții cauzători de cancer (tutun, chimicale, radiații, telefoane mobile, nutriție neadecvată etc.) și cancerul  detectabil.
În această perioadă, ai o șansă de a modifica progresia bolii.
Cancerul este, de fapt, un grup de boli caracterizat de o creștere necontrolată și de o răspândire anormală a celulelor. Vindecarea constă în controlarea acestor creșteri anormale și oprirea răspândirii.
Corpul tău are o capacitate remarcabilă de a face exact acest lucru – de a se vindeca – iar această abilitate este alimentată în mare de stilul tău de viață. Dacă mănânci bine, faci exerciții, dormi suficient, te expui la soare și îți controlezi stresul emoțional, corpul tău ar trebui să poată să mențină un echilibru sănătos.
Problema cancerului constă în ignorarea acestor principii de sănătate și, de asemenea, în tratamentul invaziv și riscant pe care medicina convențională se bazează pentru al trata – operație, chimioterapie și radiații.
S-ar putea să te surprindă, dar un studiu recent a descoperit că anumite tipuri de cancer, chiar și cele invazive, pot dispărea fără tratament și că acest lucru se poate întâmpla mult mai des decât oricine ar fi crezut.
Dimpotrivă, mai mulți experți spun că pacienții de cancer mult mai probabil vor muri din cauza tratamentele de cancer, cum ar fi chimioterapia, decât din cauza cancerului în sine.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu