Pericolele nașterii prin cezariană

Au existat numeroase rapoarte științifice care asociază operația cezariană electivă cu urmări neplăcute, inclusiv traumatisme la naştere, morbiditate respiratorie a nou-născutului, detresă respiratorie, internări în secţiile de terapie intensivă.

Autorii au raportat anterior un risc crescut de spitalizare pentru infecții acute respiratorii inferioare, până la vârsta de 2 ani, la copiii născuți prin cezariană electivă.

Cercetători din Australia  au evaluat legătura dintre felul nașterii și  spitalizările pentru bronșiolită și pneumonie la copii născuți prin cezariană între 1996 și 2005. Au  făcut parte din studiu 212.068 copii cu vârsta mai mică de un an şi de la 12 la 23 luni, folosindu-se înregistrările lor despre naştere şi date de spitalizare din bazele de date administrative.

16 la sută dintre copii au fost născuți prin operație cezariană efectuată la cerere. Comparativ  cu copiii născuți pe cale naturală, copii născuți prin cezariană au avut  risc crescut  cu aproximativ 10%  pentru bronșiolită la vârstă mai mică de 12 luni și un risc crescut cu 20%  de la vârsta de 12 până la 23 luni.

Autorii studiului cred că travaliul  inițiază producţia de citokine diverse și stimulează sistemul imunitar, atât al mamei, cât şi al copilului, iar nașterea prin cezariană poate duce la sensibilitate crescută la infecții respiratorii în copilărie.

  • Medicii și femeile însărcinate ar trebui să fie conştienţi de riscurile suplimentare asociate cu cezariana, inclusiv morbiditatea infantilă crescută, atunci când  decid modul în care se va produce nașterea .

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu