Nu există aliment-minune

Christophe Leroy, proprietarul mai multor restaurante din sudul Franţei, lansa în cadrul Festivalului de Film de la Cannes un nou concept culinar “Eternity food”. Acesta propunea meniuri compuse din produse naturale care conţin antioxidanţi puternici “ce combat îmbătrânirea şi favorizează regenerarea celulelor”.

Pentru că a lansat un nou concept de alimentaţie sănătoasă, Leroy a avut imediat un imens succes, fiind adoptat în politicile de marketing ale supermarketurilor şi al grupurilor alimentare în scopul vânzării produselor.

Felurile de mâncare propuse de Leroy sunt desigur bune, dar operaţiunea de promovare seamănă cu sfaturile date de pseudo-nutriţionişti care dau asigurări că brocoli, ardeiul gras sau strugurii ne vor scăpa pe toţi de cancer.
Acest mod de marketing a fost respins de ultimul studiu al Agenţiei de securitate alimentară (ANSES) care spune că “nu există un aliment miracol”. “Un aliment, chiar o categorie de alimente, luat izolat, nici nu favorizează dar nici nu împiedică declanşarea cancerului”, potrivit studiului citat de Agerpres.

Raportul aminteşte că mai mulţi factori sunt la originea cancerului, precum comportamentul individual – din care nutriţia face parte, dar şi activitatea fizică şi mediul înconjurător. “Ca să prevenim diversele boli, trebuie să ne orientăm spre diversitatea alimentară”, se spune în studiu.

Pe scurt, trebuie să mâncăm din toate, dar mai puţin din unele produse care cresc riscul de producere a cancerului.

“Este vorba de băuturile alcoolice, de carnea roşie, de mezeluri, sare, de suplimente alimentare pe bază de beta-caroten, acestea din urmă fiind mai ales interzise persoanelor supuse deja riscului, precum fumătorii. Alte alimente, printre care fructele şi legumele, contribuie la diminuarea riscului de producere a cancerului”, potrivit raportului.

Studiul ANSES recomandă asocierea acestei alimentaţii echilibrate cu exerciţiile fizice zilnice. Sportul şi alimentaţia sănătoasă ar putea contribui la reducerea cu o treime a cazurilor de cancer în ţările industrializate.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu