„Musculițele” din câmpul vizual pot fi un semn al dezlipirii de retină
Ai senzația că vezi numeroase puncte negre sau musculițe în orice direcție ai privi? S-ar putea ca acestea să fie inofensive, însă dacă sunt însoțite și de flash-uri/blitz-uri luminoase într-o partea a câmpului tău vizual, aceste simptome pot indica o dezlipire de retină și ar trebui să consulți numaidecât un medic oftamolog.
Cei predispuși la această afecțiune retiniană sunt cei care suferă de miopie sau care au avut de curând un traumatism ocular, fie el minor, perforant sau neperforant. De asemenea, trebuie să luați în vedere și eventualele operații avute în trecut, cum ar fi cea de cataractă.
Diagnosticarea se face în cadrul unui consult oftalmologic amânunțit, ce presupune:
- controlul acuitătii vizuale, care va indica starea membranei centrale a retinei;
- examinarea vederii laterale (perimetrice) pentru evaluarea stării retinei la periferia acesteia;
- măsurarea presiunii intraoculare (tonometria)
- examinarea electrofiziologică specială va permite determinarea viabilității celulelor nervoase ale retinei și nervului optic;
- examenul fundului de ochi după dilatarea pupilei, cu biomicroscopul și lupe speciale, dar și cu oftalmoscopul indirect, care evidențiază mai bine periferia retinei, numărul și localizarea rupturilor;
- ecografia de pol posterior – este esențială, în special când mediile ochiului nu sunt transparente: fie că e vorba de o cataractă hipermatură sau de un leucom cornean co-existente, fie că dezlipirea a debutat cu o scădere bruscă a vederii, datorită unei hemoragii vitreoretiniene majore, care impiedică examinarea directă a fundului de ochi. Ecografia dinamică este o variantă de ecografie extrem de utilă în diagnosticul diferențial în aceste cazuri.
Din păcate nu există un altfel de tratament, în afară de operație.
DoctorAS îți recomandă cei mai buni specialiști în domeniu.
De la medicul Ozana Moraru, co-fondator al Centrului Oftalmologic OCULUS, am aflat care sunt costurile operației, ce pregătiri se fac înainte, precum și sfaturi de însănătoșire grabnică.
- Costul operației poate ajunge până la 4.800 lei, aici fiind incluse toate investigațiile necesare, controalele pre și postoperatorii etc.
În perioada pregătirii pentru operație, cu câteva zile înainte, este necesară efectuarea unui set de analize, electro-cardiograma, radioscopia toracelui, apoi consultul postoperator.
Pentru ca perioada postoperatorie să decurgă repede și fără complicații este recomandat:
- să nu frecați ochiul operat cu mâinile și să nu apasăți asupra lui;
- atunci când faceți dus sau baie, aveți grijă, ca apa sau spuma de săpun să nu pătrundă în ochi. Pentru aceasta, ochiul poate fi acoperit cu o compresă sterilă de tifon și cu leucoplast.
- pe stradă, trebuie să purtați ochelari de soare;
- încercațisă nu supuneți ochiul operat oscilațiilor bruște de temperatură; primele 3 luni după operație abțineți-vă să faceți băi fierbinți, aburul reprezentând un pericol;
- nu ridicați greutăți;
- în decurs de 3 luni după operație, reduceți efectuarea muncii fizice, îndeosebi mișcări legate de aplecarea capului;
Pentru alte relații și detalii, programări la speciliști în chirurgia oculară și altele apelați cu încredere la DoctorAS. Puteți lua legătura cu noi instant, prin intermediul LiveChat-ului, sau prin e-mail.
Comenteză pe Facebook