Începe sezonul gripei. Tot ce trebuie să știi despre această infecție

În fiecare toamnă, mai ceva ca un ceas, gripa se întoarce. Doctorii nu sunt surprinși la final de sezon să constate că între 5% și 25% din populație s-a îmbolnăvit. La nivel mondial, gripa omoară un sfert până la o jumătate de milion de oameni anual.

Gripa este o boală respiratorie cauzată de virusul gripal. A nu se confunda gripa cu răceala, chiar dacă multe dintre simptomele celor două sunt comune. Răceala este cauzată de un alt virus și are, în general, manifestări mai ușoare ale simptomelor. De asemenea, puțin probabil ca răcelile să ducă la complicații serioase ale stării de sănătate.

În ceea ce privește virusul gripal, odată intrat în organism, acesta se deplasează către tractul respirator și, ulterior,aderă la suprafața celulară, infectând nucleul celulelor cu ARN-ul său. Nucleul celulelor este cel care stochează ARN-ul și ADN-ul individului. Virusul se înmulţeşte și preia astfel controlul funcțiilor celulelor. Copiile virusului  se deplasează către membrana celulară până când celulele mor și se distribuie în corp de unde ajung să le infecteze și pe celelalte. Astfel țesutul pulmonar  se inflamează. Pe măsură ce virusul se mișcă prin tractul respirator și sânge, primele simptome ale gripei încep să apară. Procesul de replicare continuă pentru încă câteva zile, până când sistemul imunitar începe să lupte împotriva virusului.

Simptomele gripei pot fi tusea, strănutul, febra, dureri ale corpului, secreții nazale și oboseala. Aceste simptome, deși incomode, nu sunt periculoase. Însă gripa slăbește sistemul imunitar, lăsându-l vulnerabil altor afecțiuni. Persoanele mai bolnăvicioase de fel pot întâmpina complicații serioase precum pneumonie, deshidratare, probleme ale sinusurilor și infecții ale urechii (în special copiii), respectiv își pot înrăutăți bolile preexistente, precum astmul și diabetul.

Cum se transmite gripa

Bineînțeles că perioadele pot varia din cauza condițiilor meteorologice, însă, în mod normal, sezonul gripei începe în noiembrie și se termină în martie, ianuarie și februarie fiind cele mai active în răspândirea virusului.

În timpul sezonului gripei, oamenii duc pe picioare boala și o împrăștie foarte repede familiei și prietenilor. În particular, școlile sunt cele răspândesc cel mai repede gripa deoarece elevii sunt ținuți multă vreme în spații închise, iar atunci când copilul ia virusul, în cele mai multe cazuri îl transmite părinților. Sunt studii care arată că o familie din trei care are copii la școală se infectează cu virusul gripal în fiecare iarnă.

Gripa debutează cu tuse și strănuturi. De fiecare dată când cineva strănută sau tușește aruncă picături de fluid în aer, iar acestea pot ajunge până la un metru distanță. Dacă este cineva în preajma persoanei care strănută sau tușește, cel mai probabil, într-un interval de o zi până la  patru zile, respectiva persoană se îmbolnăvește și ea. Avem tendința să ducem mâna la gură când strănutăm. În momentul în care atingem clanța de exemplu, cu acea mână, următorul care o atinge după noi, are mari șanse să se pricopsească cu virusul gripal.  

Prevenirea și tratarea gripei

Toată lumea poate lua gripă, însă unele persoane au un risc mai crescut de a se îmbolnăvi. Grupul de risc include copiii sub 2 ani pentru că sistemul lor imunitar nu este încă dezvoltat, persoanele mai în vârstă de 65 de ani (cele mai multe cazuri de decesuri din cauza gripei sunt survenite la seniori), oricine are o boală cronică (astm, diabet), femeile însărcinate, angajații din sistemul medical, infirmierele particulare. Tocmai de aceea, acestor categorii li se recomandă vaccinarea anuală anti- gripală. Vaccinarea se face la începutul sezonului rece (octombrie, noiembrie) și cu cât faceți vaccinul mai repede, cu atât mai bine, întrucât durează circa 2 săptămâni ca să se producă anticorpii protectori. Copiii sub 9 ani care nu au mai fost vaccinați contra gripei trebuie să facă acest lucru mai devreme decât adulții întrucât au nevoie de 2 vaccinuri, la o lună distanță unul de celălalt.

Cel mai bun mod de a evita contaminarea cu gripă este o igienă bună în timpul sezonului rece. Printre cele mai importante sfaturi se numără spălatul mâinilor cu apă caldă și săpun în timpul zilei și evitarea contactului cu persoanele care strănută sau tușesc. De asemenea, dacă vă îmbolnăviți încercați pe cât posibil să nu-i îmbolnăviți și pe alții, prin urmare rămâneți acasă până vă simțiți mai bine, acoperiți-vă nasul sau gura cu o batistă atunci când strănutați sau tușiți, iar dacă acest lucru nu este posibil și vă duceți mână la nas sau la gură, spălați-vă pe mâini ulterior cu apă caldă și săpun.

Din păcate, nu există o pastilă sau un sirop miraculos care să ne vindece peste noapte de gripă. Penicilina și alte antibiotice nu au niciun efect asupra acesteia, întrucât ele omoară bacteriile, iar gripa este cauzată de un virus. Sunt însă, câteva medicamente care scurtează durata bolii. Tamiflu sau Relenza se numără printre cele care ajută în acest sens.

Însă, cele mai bune remedii pentru tratarea gripei sunt odihna și consumul mare de lichide. Chiar dacă unele dintre medicamente pot atenua unele dintre simptome, trebuie să fim atenți cui le administrăm. Spre exemplu, aspirina poate ameliora febra și durerile, însă nu ar trebui administrată copiilor și adolescenților din cauza riscului apariției sindromului Reye, chiar dacă acest lucru se întâmplă foarte rar.

Dr. Maria Mihai-Albu, medicină internă

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu