Ierburile pentru slăbit provoacă grave probleme de sănătate

Un ingredient toxic prezent într-un tratament pe bază de ierburi foarte popular şi în zona de sud-vest a României este cauza a peste jumătate din cazurile de cancer al sistemului urinar din Taiwan, unde medicina tradiţională este foarte răspândită, indică un studiu american dat publicităţii luni, relatează AFP.

Acidul aristolochic, prezent în mod natural în plantele din familia aristolochiaceelor, un ingredient clasic în remediile pe bază de ierburi din Asia folosite pentru scăderea în greutate, vindecarea durerilor articulare sau boli ale stomacului, are potenţial cancerigen pentru om.

Virtuţile acestor plante au fost lăudate în întreaga lume de mii de ani pentru numeroase tratamente, dar cercetătorii ştiu de acum că pot cauza tulburări renale sau forme de cancer al sistemului urinar.  În ultimul deceniu al secolului trecut, un tratament pentru scăderea în greutate conţinând acid aristolochic a fost contestat în Belgia, după apariţia unor cazuri de insuficienţă renală la femei.
În Taiwan, unde studii recente au arătat că circa o treime din populaţie a ingerat acid aristolochic în cursul ultimilor ani, incidenţa formelor de cancer al sistemului urinar sau rinichilor fiind de patru ori mai ridicată decât în ţările occidentale unde întrebuinţarea acestor plante este mai redusă, indică cercetările publicate de Academia Americană de Știinţe.

Studiul a fost efectuat pe 151 de pacienţi din Taiwan afectaţi de cancer al sistemului urinar, dintre care 60% prezentau mutaţii ale ADN-ului specific legate de ingerarea de acid aristolochic.
În anii 1950, acidul a fost identificat ca fiind cauza unei maladii renale numită nefropatia endemică balcanică de care sufereau locuitori din zonele rurale ale României (în judeţul Mehedinţi), Bosniei-Herţegovina, Bulgariei, Croaţiei şi Serbiei. Sătenii consumau frecvent seminţe ale plantei numite mărul lupului.

În zona de vest a României, planta respectivă este cunoscută sub denumirea mărul lupului, în sudul Moldovei – curcubeţică, iar pe malul Dunării – buruiană de remf.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu