Ghidul bolilor care se tratează cu celule stem

Tratamentul cu celulele stem a devenit un fapt pe cât de eficient, pe atât de banal. Astăzi, multe dintre bolile care acum câţiva ani erau fatale se tratează cu succes datorită miraculosului tratament cu celule stem. DoctoriOnline vă prezintă ghidul complet al maladiilor care sunt vindecate cu ajutorul celulelor stem.

Prima referire la acest tip special de celule s-a facut acum 30 de ani, iar în practica curentă au intrat în urmă cu 20 de ani. Literatura de specialitate publică săptămânal noi descoperiri legate de celulele stem, noi caracteristici și proprietăți ale acestora, noi condiții de utilizare și patologii în care au rol benefic.

Din 1988, atunci când a fost efectuat primul transplant de celule stem, pentru un băiețel de 5 ani ce suferea de anemie Fanconi, și până în zilele noastre, lucrurile au evoluat într-un ritm amețitor. Aceste celule extraordinare ,cu proprietăți de multiplicare și de diferențiere în alte tipuri celulare, și-au făcut treptat loc în practica medicală și în terapiile standard pentru diferite boli cu potențial letal (leucemii, limfoame, sindroame mielodisplazice, neuroblastom, retinoblastom etc).

Celulele stem hematopoietice recoltate din sângele cordonului ombilical la nașterea bebelușului sau din măduva osoasă sunt folosite de peste 20 de ani în tratamentul standard al bolilor de sânge. În cadrul Congresului Societății Europene de Hematologie (Londra- iunie 2011), a fost anunțată cifra de 20.000 transplanturi efectuate cu celule stem ombilicale, utilizându-se probe stocate în bănci publice sau private de celule stem din întrega lume. Peste 1,3 milioane de probe de celule stem sunt stocate în bănci din întreaga lume.

În afară de terapiile standard de care vorbeam mai sus, celulele stem sunt implicate în foarte multe cercetări în curs de desfășurare în centre medicale de referință din întrega lume. Sunt studiate în special celulele stem mezenchimale, recoltate din diferite țesuturi și organe umane, care se pare că vor deschide o nouă filă din istoria medicine, în speță medicina reconstructivă.

  • În iulie 2011, a fost efectuat în Suedia, în premieră mondială, primul transplant cu organ produs în totalitate în laborator, pornind de la propriile celule stem ale pacientului. Traheea, sintetizată din celule stem, a fost transplantată unui tânăr ce suferea de neoplasm al traheei.
  • Blood, Jurnalul Societății Americane de Hematologie, a publicat în septembrie 2011 rezultatele unui studiu francez: a fost efectuată cu success, pentru prima dată în lume, o transfuzie sanguină folosind hematii obținute în laborator, pornind de la celule stem hematopoietice. Nevoia de sânge transfuzabil este în continuă creștere în timp ce numărul donatorilor este în scădere. Rezultatele acestui studiu aduc speranța că într-o bună zi pacienții ce au nevoie de transfuzii de sânge pot devenii proprii lor donatori.

Acestea sunt doar două dintre exemplele pe care lumea medicală ni le pune la dispoziție. Sunt noi orizonturi, se deschid oportunități în direcții neexplorate până acum. Terapiile cu celule stem se pot dovedi soluția pentru situații medicale de risc maxim, vital pe care medicina convențională  nu le poată rezolva.

Boli tratate astăzi ca și standard prin transplant de celule stem

Bolile de mai jos sunt boli pentru care transplantul de celule stem face parte din tratamentul standard, pe lângă chimio și radioterapie, și este de fapt singurul tratament ce salvează viața acestor pacienți.
Click pe fiecare tabel pentru mărire!

Terapii în stadiul de studiu clinic

Pe lângă lunga lista de boli care se tratează deja ca standard prin transplant de celule stem, există o serie de afecțiuni pentru care tratamentul cu celule stem este în stadiul de studiu clinic. Sunt boli pentru care celulele stem și-au dovedit deja beneficiul,  iar acum se studiază modul de administrare, cu riscurile și contraindicațiile specifice fiecărei situații în parte: Diabet tip I, Lupus, Encefalopatie, Traumatism cerebral, Scleroză Multiplă, Cancer de sân și altele.

Terapii experimentale

Există și cea de-a treia categorie de boli pentru care celulele stem sunt folosite ca terapii experimentale. În acest segment, cercetarea este incipientă, se verifică de fapt dacă celulele stem influențează sau nu evoluția naturală a acestor boli.


Dr. Monica Novac, scientific medical advisor Stem Sure

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu