Durerile cervicale

  • Cauza unei dureri cervicale poate să fie ori nesemnificativă, ori gravă, iar uneori este foarte greu de determinat.

Coloana cervicală, partea cea mai mobilă a coloanei vertebrale, cuprinde șapte vertebre, separate de discuri cartilaginoase și legate de ligamente. Modificarea oaselor și ligamentelor din cauza uzurii, numită artroză cervicală,  poate să înceapă pe la vârsta de 25 de ani. Ea se manifestă deseori prin excrescențe osoase în învecinarea articulațiilor numite “ciocuri” sau osteofite și sunt însoțite de dureri foarte neplăcute și de rigiditate cervicală. Aceste articulații intervertebrale  pot fi atinse de asemenea și de diferite tipuri de artrită reumatismală.

Durerile cervicale sunt însoțite în mod frecvent de dureri în umeri sau în brațe. Uneori, aceste dureri sunt agravate de contracturi musculare ce sporesc rigiditatea cervicală și limitează mișcările gâtului, ducând la torticolis. Durerile de cap legate de tensiunile musculare au tendința să iradieze către gât. Când durerile cervicale apar brutal, iar pacientul prezintă semne ale unei stări generale de rău, poate fi vorba despre meningită, o infecție a învelișului creierului sau chiar o hemoragie cerebrală.

Remedii fără medicamente

Acupunctura

Majoritatea durerilor cervicale și torticolisul pot fi tratate prin acupunctură. Punctele stimulate sunt situate pe meridianul intestinului subțire, al vezicii biliare, al plămânilor și intestinului gros.

Masajul

Trebuie să fie o stimulare blândă, cu degetele, a zonei cervicale, coborând până la nivelul umerilor. Masați mai energic de-a lungul mușchilor aflați de o parte și alta a vertebrelor cervicale și pe partea din spate a gâtului. Evitați să masați partea anterioară.

Gimnastica

O poziție greșită a corpului  duce de multe ori la dureri și la rigiditate cervicală.  Tracțiunile ușoare și întinderea bustului pot provoca o ușurare rapidă.  Pentru a păstra o mobilitate cervicală cât mai bună, vor fi utile câteva exerciții simple.

  1. Întoarceți capul spre dreapta, apoi spre stânga, cât de mult puteți, timp de 1 minut.
  2. Aplecați capul spre stânga, până simțiți că se întinde tendonul  din partea dreaptă. Memțineți poziția 30 de secunde,  apoi repetați mișcarea capului, aplecându-l spre dreapta.
  3. Aplecați capul în față, proptind barba în piept, apoi lăsați-l pe spate cât de mult puteți. Gura rămâne închisă și spatele drept.
  4. Aplecați capul și rotiți-l cât de încet puteți, întâi spre dreapta, apoi spre stânga. Faceți aceleași rotiri, și cu  el aplecat spre spate. Mișcările sunt dureroase. Trebuie făcute fără să forțați.
  5. În final, lăsați capul în față și rotiți-l de jur împrejur (o rotație completă), întăi spre dreapta apoi spre stânga.

Efectuate zilnic, exercițiile au o eficiență maximă.

 

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu