De ce să recoltăm celule stem?

Celulele stem sunt celule primordiale de la care se diferențiază toate celelalte 200 de tipuri de celule ale organismului uman. Așadar, sunt celule precursoare ale organismelor vii. Ele au  remarcabila capacitate ca, în funcție de stimulii din mediu , fie să se dividă rezultând alte celule stem, fie să se diferențieze în tipuri diferite  de celule ale organismului – celule sanguine, celule nervoase, musculare, etc. Celulele stem funcţionează ca un sistem de reparare a corpului, având capacitatea de a creea țesut și putând înlocui virtual, orice celulă a corpului.

În organismul uman există 3 tipuri de celule stem, diferite din punct de vedere al caracteristicilor și al utilizării medicale:

  1. celule stem embrionare, primele celule apărute pe linia evolutivă și din care s-au diferențiat toate tipurile celulare pe care le găsim în corpul nostru, ca și adulți
  2. celule stem ombilicale, celule ce se găsesc în sângele cordonului ombilical, un tip intermediar de celule stem, asemănătoare celor din măduva osoasă a adultului, dar foarte tinere
  3. celule stem adulte, ce se găsesc în aproape toate țesuturile organismului uman (spre exemplu, în țesutul adipos, piele, etc).

Celulele stem embrionare sunt primele celule apărute pe linie evolutivă și, teoretic, cele mai indicate pentru a fi utilizate în tratamente și cercetări. Dar, din cauza aspectelor de etică – recoltarea însemnând de fapt distrugerea unui embrion uman – sunt interzise procedeele de recoltare și utilizare a acestora.

Celulele stem ombilicale sunt celule stem ce apar la naștere în cordonul ombilical al nou-născutului. Sunt, în marea lor majoritate, celule stem hematopoietice, din care se diferențiază toate tipurile celulare sanguine cu care deja suntem obișnuiți (globule rosii – hematiile, globule albe – leucocitele, și trombocitele- plachetele sanguine). Pe lângă acest tip de celule stem, în sângele cordonului ombilical apar și alte tipuri de celule stem, de tip mezenchimal, din care se vor diferenția celule nervoase, musculare, etc. Celulele stem adulte mezenchimale sunt implicate în multiple studii aflate în desfășurare în această perioadă. Oamenii de știință încearcă tratarea unor boli grave de genul bolii Parkinson, Alzhaimer, Diabet, prin utilizarea celulelor stem ca tratament. Se așteptă rezultatele acestor studii pentru a vedea în ce măsură celulele stem ne pot ajuta și în rezolvarea acestor maladii.

La ce se folosesc celulele stem?

Celulele stem recoltate la naștere din sângele cordonului ombilical se folosesc deja de peste 20 de ani în tratarea bolilor grave de sânge, precum limfoame, leucemii,  boli care altfel nu și-ar găsi nicio rezolvare. Transplantul de celule stem face parte din tratamentul standard al acestor cancere de sânge, pe lângă chimio și radioterapie și, de fapt, este singurul tratament ce salvează viața acestor pacienți.

Pe lângă această utilizare curentă în tratamentul standard al unor boli altfel mortale, celulele stem fac obiectul multor studii aflate în curs de desfășurare în întrega lume. Sunt boli pentru care se studiază efectul terapeutic al celulelor stem, ca de exemplu Scleroza Multipla, Altzhaimer, Parkinson, Infarct miocardic, Accident vascular cerebral, și altele, pentru care întrega comunitate medicală așteaptă cu speranță rezultate favorabile.

De asemenea, se discută mult de terapia genică ce utilizează celule stem, iar medicina regenerativa a luat foarte mult amploare în ultima vreme. Oamenii de știință încearcă ca prin multiplicarea celulelor stem și modificarea fenotipică a acestora să poată reconstrui organe umane – precum rinichi, piele, vezică urinară, și altele.

Recoltarea, procesarea și stocarea celulelor stem hematopoietice este totuși o practică medicală de dată relativ recentă. Celulele stem au fost descoperite în sângele cordonului ombilical în anul 1978. Au mai trecut 10 ani până ce medicii au reușit să elaboreze o procedură medicală care să permită folosirea acestor celule. Dar din 1988, acum 23 de ani, când a avut loc primul transplant de celule stem ombilicale, și până astăzi, au fost efectuate peste 20.000 de astfel de tratamente. Și, ceea ce este foarte interesant de observat, este faptul că 75 % din aceste transplanturi s-au efectuat numai în ultimii 5 ani, cifrele arătând trendul exponențial ascendent al utilizării lor pe scară largă la nivel mondial.

Ce boli trateaza celulele stem?

Există un număr de circa 70 de boli în al căror tratament standard este inclus transplantul de celule stem. Printre acestea se numără leucemiile acute și cronice, limfoame Hodgkin sau non-Hodgkin, anomalii ale liniei roșii (betatalasemie, anemie aplastica) etc, boli pentru care până în acest moment, în lume, s-au efectuat peste 20.000 de transplanturi cu celule stem – date oficiale, communicate în cadrul celui de-al 16-lea Congres al Societatii Europene de Hematologie (10 iunie 2011, Londra). Aceste date arată importanța deosebită, vitală, pe care recoltarea de celule stem o are în medicina zilelor noastre.

Bolile în tratamentul cărora celulele stem joacă un rol important, se pot clasifica în 3 mari categorii:

  1. Boli pt care transplantul de celule stem face parte din terapia standardizată – circa 70 boli, printre care: Leucemia acută, Leucemia cronică, Sindrom mielodisplazic, Limfom Hodgkin, Limfom non-Hodgkin, Beta talasemie majoră, Anemia aplastică, Anemia Fanconi, Hemoglobinurie paroxistică nocturnă, Mielom multiplu, Neuroblastom, Retinoblastom și altele, la fel de grave ca și cele de mai sus.
  2. Boli pt care tratamentul cu celule stem este în stadiul de studiu clinic – sunt boli pt care celulele stem și-au dovedit beneficiul,  iar acum se studiază modul de administrare, riscurile, beneficiile și contraindicațiile specifice fiecărei situații în parte: Diabet tip I, Lupus, Encefalopatie, Traumatism cerebral, Scleroza Multiplă, Beta-talasemie, Infarct miocardic, Cancer de sân și altele.
  3. Boli pt care tratamentul cu celule stem este experimental – nu si-a dovedit eficacitatea,  se studiaza dacă o astfel de terapie are sau nu un impact pozitiv în fiecare din aceste entități: HIV-SIDA, Sclerodermie, Parkinson, Altzhaimer, Accident vascular cerebral, Ciroza hepatică, etc.

Dacă pentru bolile încadrate în prima categorie tratamentul cu celule stem este folosit pe scară largă, sub o procedură standardizată și larg acceptată de comunitatea oamenilor de știință, pentru celelale 2 categorii, în momentul de față, nu putem ști precis cum vor evolua lucrurile. Cele 3 variante posibile pentru viitor sunt:

a) tratamentul cu celule stem devine terapie standard. Acest lucru se poate întampla în cazul în care rezultatele studiilor sunt foarte bune. Nu suntem în masură să estimăm perioada de timp în care acest lucru s-ar putea întampla.

b) aceste tratamente sunt abandonate în cazul în care rezultatele nu sunt cele scontate (spre exemplu rezultatele nu au fost suficient de bune sau se descoperă efecte adverse mai grave decât beneficiile)

c) se continuă studiile clinice pe alte loturi de pacienți.

Dar nimeni nu poate spune astăzi în ce direcție o vor lua aceste studii peste 5 ani, ce confirmări sau infirmări vom primi din partea oamenilor de știință.

Celulele stem astăzi

După cum se observă, în acest domeniu  relativ nou al Medicinei, lucrurile evoluează într-un ritm alert. Pană în acest moment marea majoritate a transplanturilor cu celule stem, circa 20.000 ca număr,  s-a efectuat pentru tratamentul bolilor sanguine, în speță leucemii, limfoame, anomalii ale liniei roșii. Aceste transplante au intrat deja în categoria terapiei standard. Mai mult de atât, Statele Unite au anunțat că, în 2010, transplanturile utilizând celule stem ombilicale au depășit ca număr transplanturile de maduvă .

Dacă în trecut singura utilizare a celulelor stem stocate era  în transplant, în viitor, se prefigurează și alte posibile utilizări, în cadrul medicinii reconstructive de exemplu, pentru regenerarea propriilor țesuturi. Totodată, patologia pentru care pot fi folosite aceste celule primordiale se diversifică, lucruri noi fiind descoperite de la zi la zi.

Pacienții care au astazi nevoie de un transplant de celule stem pentru tratarea unei boli, de exemplu pentru o leucemie, întampină dificultăți foarte mari în găsirea unui donator compatibil. Prin recoltarea și stocarea celulelor stem ombilicale este facilitat accesul în timp util la transplant, care de cele mai multe ori este singurul ce poate salva viața pacientului.

Recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical la naștere reprezintă o oportunitate pe care viața ne-o pune la dispoziție. Ne asigurăm astfel atât posibilitatea de a beneficia de tratamente considerate standard astăzi, dar foarte greu accesibile (transplant pentru leucemie de exemplu), dar putem totodată spera ca pe viitor să avem acces și la alte tipuri de tratamente, având la bază utilizări nou descoperite ale celulelor stem.

Recoltarea de celule stem poate reprezenta, în caz de nevoie, o șansă la viață pentru copil sau familia acestuia!  Altfel spus, ne datorăm nouă și copiilor noștri acest gest!

Dr. Monica Novac, Scientific Medical Advisor, Stem Sure România

 

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu