Cum este copilul la doi ani

De pe la un an vă priviți copilul și vă dați seama că nu mai e un bebeluș. Reușește să vă surprindă în fiecare zi cu lucruri noi pe care habar nu știați că le știe sau când le-a învățat. Uneori, vă întrebați dacă e la fel ca toți copiii de vârsta lui sau uneori sunteți de-a dreptul îngrijorați de anumite stări sau aspecte fizice. De aceea am sintetizat o serie de trăsături comune copilului de doi ani. Nu vă speriați dacă copilul dumneavoastră nu este cu totul după tipar, nu există doi copii la fel, ci caractere, chipuri și personalități diferite.
De obicei, copiii progresează într-un ritm natural predictibil de la o vârstă la alta dar fiecare copil crește și deprinde abilități într-un fel propriu.
Cele cinci domenii de urmărit în evoluția unui copil sunt:
- dezvoltarea fizică,
- dezvoltarea cognitivă,
- dezvoltarea emoțională și socială,
- limbajul,
- motricitatea.
Dezvoltarea fizică:
Au cu 38 cm mai mult decât la naștere, cresc în greutate mai lent decât în primul an de viață cu 1,5 până la 2,3 kg, au diametrul cranian cu 2,5 cm mai mare decât la vârsta de un an.
Gândirea-dezvoltarea cognitivă
Încep să înțeleagă concepte simple ca „acum”, „mai târziu”, „câteva minute”.
Execută instrucțiuni simple ca „pune cartea pe masă ”, dar instrucțiunile ce cuprind două comenzi ca „spală-te pe mâini și apoi vino aici”, de obicei nu pot fi executate.
Recunosc simboluri simple ca datul din cap pentru da sau nu.
Deseori vor să facă două lucruri incompatibile în același timp ca de exemplu să iasă în zăpadă în papuci de casă.
Încep să se joace prefăcându-se, de exemplu vorbesc la telefonul de jucărie.
Încep să recunoască și să grupeze obiectele după formă și culoare
Dezvoltarea emoțională și socială
Se dezvoltă stima de sine, copiii realizează că sunt indivizi și că sunt diferiți de alți oameni. Deși sunt entuziasmați de abilitățile lor, se luptă deseori cu independența lor în curs de dezvoltare. Copilul poate chiar rezista mângâierilor pentru un moment pentru ca mai apoi să tânjească după acestea. Ei înțeleg și folosesc cuvântul „nu” ca un mod de a se afirma. Uneori, rostirea calmă a aceleiași comenzi cu alte cuvinte poate aduce răspunsul scontat și schimba acest comportament. Copilul poate fi foarte încăpățânat ca expresie a frustrărilor și sentimentelor sale contradictorii.
Sunt conștienți că nu pot primi întotdeauna ceea ce vor sau că uneori trebuie să și aștepte. Deși mulți copii încep să vadă o legătură între comportamentul lor și ce se întâmplă după, de obicei acționează din impuls, nu pot încă anticipa consecințele acțiunilor lor.
Sunt interesați să observe și să imite alte persoane, să fie alături de alți copii dar, de obicei, se joacă lângă un alt copil, ci nu cu acesta. Încă nu împart jucăriile și nu cooperează cu ceilalți colegi de joacă.
Nu sunt interesați de diferențele de gen, dar pot observa că acestea există, remarcă detalii precun lungimea părului sau haine.
Limbajul
Folosesc cel puțin 50 de cuvinte. Folosesc câte două cuvinte împreuna de exemplu „ nu papa”. Denumesc părți ale corpului sau obiecte familiare. Vorbesc folosind un mix de cuvinte inventate și inteligibile. Repetă cuvintele pe care le aud des în conversațiile adulților.
Dezvoltarea motorie și senzorială
În preajma vârstei de doi ani pot urca și coborî scările folosind același picior, lovesc mingea și încep să alerge. Pot căra jucării mai mari prin casă și le plac mult acelea pe care le pot trage după ei. Pot scoate jucăriile din cutia lor, construiesc un turn din patru cuburi, își folosesc o mână mai mult decât cealaltă.
Comenteză pe Facebook