Chiar și o singură băutură îndulcită cu zahăr pe zi ar putea provoca bolile de inimă și accidentul vascular cerebral la femei.

Atunci când majoritatea oamenilor vorbesc despre viață trainică, lucruri precum conducerea mai puțin și reducerea plasticului de o singură utilizare  ne vin în minte. Dar alegerea stilului de viață sănătos este și o parte semnificativă a imaginii. De exemplu, boala legată de fumat în Statele Unite costă peste 300 de miliarde de dolari în fiecare an; nu numai că acești bani ar putea merge în altă parte, dar imaginați-vă toate resursele utilizate și deșeurile create pentru a facilita acea multă asistență medicală. Cu cât suntem mai sănătoși ca populație, cu atât putem fi mai rezistenți. Nu mai vorbim de faptul că ajungem să ne simțim mai bine și să trăim și mai mult.

Având în vedere acest lucru, ori de câte ori auzim de alegeri simple în stilul de viață care pot avea un impact mare, suntem atenți. De aceea, un nou studiu despre consumul de băuturi dulci, publicat de American Heart Association, este o veste importantă.

Iată ce au descoperit că s-ar putea întâmpla cu femeile care beau una sau mai multe băuturi încărcate cu zahăr – cum ar fi băuturi carbogazoase, apă și ceaiuri îndulcite și băuturi îndulcite cu fructe – în fiecare zi:

  • Riscul bolilor cardiovasculare crește cu 23% în comparație cu femeile care le consumă foarte rar.
  • Pentru băuturile cu fructe adăugate cu zahăr, riscul asociat a crescut cu o probabilitate mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare cu 42%.
  • Probabilitatea de a avea nevoie de o procedură pentru deschiderea arterelor înfundate, cum ar fi angioplastia, a crescut cu 26%.
  • Șansa de a face un accident vascular cerebral a crescut cu 21%

Pentru cercetare, echipa a folosit date din studiul în curs de desfășurare al profesorilor din California, un studiu de grup a început în 1995 și a inclus peste 106.000 de femei care au raportat ce au băut și cât de mult din acesta. Participanții, a căror medie de vârstă a fost 52 de ani, nu au fost diagnosticați cu boli de inimă, accident vascular cerebral sau diabet atunci când s-au înscris la studiu.

Autorul studiului, Cheryl Anderson, de la Universitatea din California, din San Diego, a spus că ele presupun că zahărul poate crește riscul de boli cardiovasculare în mai multe moduri. “Crește nivelul de glucoză și concentrațiile de insulină în sânge, care pot crește pofta de mâncare și duce la obezitate, un factor de risc major pentru boli cardiovasculare.”

Anderson spune că excesul de zahăr din sânge este legat și de „stresul oxidativ și inflamația, rezistența la insulină, profilurile de colesterol nesănătoase și diabetul de tip 2, condiții care sunt puternic legate de dezvoltarea aterosclerozei, îngustarea lentă a arterelor care stau la baza celor mai multe boala cardiovasculara.”

Potrivit American Heart Association, băuturile îndulcite cu zahăr sunt cea mai mare sursă de zaharuri adăugate în dieta americană. O doză tipică de băutură acidulată  are 130 de calorii și 8 lingurițe (34 grame) de zahăr. Recomandările AHA necesită limitarea adaosului de zahăr la nu mai mult de 100 de calorii pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 6 lingurițe, sau 25 de grame, pentru majoritatea femeilor.

Deși una dintre limitele studiului a fost aceea că nu a putut să evalueze consumul de băuturi îndulcite artificial, cercetările anterioare au constatat că, în rândul femeilor aflate în post-menopauză, consumul a două sau mai multe băuturi dietetice pe zi a fost asociat cu o creștere a riscului de a avea un atac cauzat de o arteră blocată.

Morala povestii? Învață să iubești apa obișnuită, ceaiul cu gheață neîndulcit și alte băuturi care nu conțin zahăr.

Studiul, “Sugar-Drinkeneded Bunny Drink and Cardiovascular Risk Disease in the Kaliforn Teachers Teachers Study”, a fost publicat în Journal of the American Heart Association.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu