Cel mai mare dușman al tău ești tu!
Ești ceea ce gândești, de aceea este bine să realizezi din timp atunci când gândurile devin propriul dușman în interpretarea corectă a realității.
O situație poate fi bună sau rea, însă felul în care noi o percepem este cel care generează reacția pe care avem atunci când ne confruntăm cu ea. De aceea, mentalitatea și felul în care suntem obișnuiți să gândim sunt definitorii pentru sănătatea noastră fizică și psihică. Cu toate acestea, din cauza dificultăților cu care ne confruntăm zilnic, ajungem uneori în situația de a percepe negativ orice situație, astfel că încrederea în propria persoană scade din ce în ce mai mult. Problema devine cu adevărat serioasă în momentul în care randamentul nostru este din ce în ce mai scăzut, refuzăm deliberat provocările și facem o obișnuință dintr-un stil de viață care ne impiedică să ne dezvoltăm în concordanță cu capacitățile noastre. Cum știm, totuși, care este momentul în care trebuie să luăm măsuri?
DoctorAS îți arată 8 semne pe care nu trebuie să le ignori:
- Acorzi sistematic atenție lucrurilor negative din viața ta
Daca ai tendința să vezi totul intr-un con de umbră și să te concentrezi doar pe aspectele negative ale vieții tale, înseamnă că lucrurile se îndreaptă într-o direcție pe care nu ți-o dorești și ca felul tău de a gândi devine unul toxic. Poate că sunt multe lucruri în jurul tău cu care nu te simți tocmai confortabil, însă cu siguranță sunt și multe aspecte pozitive pe care le ignori. Dacă devii imun la elementele pozitive din viața ta, cu timpul le vei pierde fără a îți da măcar șansa de a le fructifica. Încearcă să păstrezi o notă de realism care sa îți ofere o imagine reală asupra propriei persoane și asupra situației în sine.
- Faci din orice eșec o catastrofă și nu te bucuri de reușite
O altă caracteristică a persoanelor care se auto-sabotează este aceea ca au impresia falsă ca atunci când obțin rezultate pozitive, nu le merită, motiv pentru care nu doar că nu le celebrează, ci chiar se simt vinovați în fața celorlalți. Atunci când faci acest lucru, te alimentezi cu gânduri negative în mod constant și reușești să faci din eșec un mod de viață. Dacă ești genul care nu se poate bucura de propriul succes pentru că nu îl merită, ar trebui să te gândești că este în egală măsură incorect față de propria persoană să îți refuzi o serie de rezultate pe care le-ai obținut prin efort.
- Refuzi să vezi adevărul
Faptul că nu ești împăcat cu viața ta și te plângi în permanență pentru ceea ce ți se întâmplă, nu va face ca lucrurile să se schimbe. Din contră, victimizarea constantă te va aduce în situația în care te vei izola de toți aceia care încearcă să îți arate și partea bună a lucrurilor, pentru că nimeni nu te poate face să vezi ceea ce tu însuți nu îți dorești. Nu desconsidera puterea limbajului. Continuând să te încarci cu negativitate, exprimarea constantă a nemulțumirii te va aduce în situația de a rămâne singur pe fundul prăpastiei. Încearcă să îți amintești de câte ori este nevoie, că atunci când un lucru nu poate fi schimbat, trebuie sa îți schimbi atitudinea vizavi de lucrul respectiv. După ce ai făcut totul pentru a realiza acest lucru, poți accepta cu o mai mare usurință ceea ce îți este dat, în loc să te plângi de faptul că nimic nu este așa cum îți dorești.
- Ai așteptări prea mari de la propria persoană
Acest lucru conduce către un nou semnal de alarmă. Dacă crezi în mod constant că tu însuți, viața ta sau oamenii din ea nu se ridică la nivelul pe care ți-l dorești, atunci este posibil ca așteptările pe care le ai să fie nerealiste. Așteptările noastre reprezintă o parte importantă a modului de a gândi și de a percepe o situație. Acestea reprezintă ceea ce credem noi că este posibil sau necesar să ni se întâmple și au la bază un cumul de experiențe personale. Atunci când ele se află în nenconcordanță cu trecutul nostru, înseamnă că ceva nu funcționează cum trebuie și trebuie să intervenim. Trebuie să fii conștient de faptul că nimic nu poate funcționa exact așa cum ti-ai dori tu, oricât de mult te-ai strădui, așa că nu ar trebui să te judeci atât de aspru. Apreciază realitatea și încearcă să scoți întotdeauna la iveală ce are mai bun.
- Eviți să experimentezi lucruri noi
Ești în impas dacă refuzi din start orice posibilitate de a îți face viața mai frumoasă. Cel mai bun remediu pentru tristețe sau pentru perioadele în care te simți blocat, este sa înveți ceva nou. Este singurul lucru care nu poate da greș, pentru că presupune o activitate pe care o iei de la zero și asupra căruia înregistrezi un progres oricât de mic. Chiar dacă iți petreci nopțile într-o incertitudine continuă, regretând lucruri din trecut, gândindu-te la greșelile pe care le-ai făcut, sau meditând asupra problemelor societății toxice în care trăiești, ține cont de următorul sfat: tine-ți mintea ocupată!
- Îți faci griji pentru orice lucru
Îngrijorarea nu face decât să îți fure starea de bine și să te țină ocupat. Încearcă să ieși din cercul vicios în care te învârți și nu mai caută soluții atâta vreme cât, în mintea ta, există doar variante proaste. Concentrează-te pe schimbarea atitudinii în fața problemelor în general, și fii mai puțin prăpăstios. În timp, această atitudine îți va afecta în mod negativ sănătatea, și vei sfârși prin a bifa încă un aspect negativ al auto-sabotării: instalarea ipohondriei. Relaxează-te și ocupă-ți timpul cât mai eficient pentru a evita cât mai mult momentele de inactivitate în care îți permiți să ai astfel de gânduri.
- Devii dependent de prezența altora
Pe măsură ce te lași copleșit de gândurile negative, crește gradul de incertitudine asupra lucrurilor pe care le faci. Chestionezi tot ceea ce gândești și parcă nu mai reușești să o scoți la capăt în nici un fel, fiindu-ți cu atât mai mult frică să îți asumi responsabilitatea pentru deciziile pe care le iei. De cele mai multe ori ai nevoie de confirmări sau infirmări din partea persoanelor în care ai încredere, doar că, în timp, argumentele lor devin argumentele tale. Este o atitudine extrem de periculoasă, pentru că dependența te vulnerabilizează cu adevărat, iar la un moment dat, incapacitatea de a te descurca singur și de a alege pentru tine, va genera o serie de frustrări cărora cu greu le poți face față, alterând în același timp și relația cu persoana respectivă, care, de fapt, încearcă să te ajute. Ceea ce trebuie să înțelegi atunci când te auto-sabotezi, este că nimeni, oricât de mult ar vrea, nu poate să te readucă pe linia de plutire atâta vreme cât tu nu îți dorești acest lucru. Esti singurul care poate schimba situația și este nevoie de un efort considerabil pentru a reuși. Merită însă. Recăpătarea sentimentului de independență se simte plăcut.
- Te compari în permanență cu ceilalți
Există momente în care competiția este benefică. În felul acesta reusești să te conectezi la lucrurile de care îți pasă și să perseverzi pentru a îți atinge scopul. Însă, dacă pentru tine, a te compara cu ceilalți presupune a ieși invariabil pe ultimul loc, doar pentru că te subestimezi în permanență, atunci trebuie să renunți la a mai face lucrul acesta. Muncește din greu în fiecare zi pentru a fi în cea mai bună formă fizică și emoțională și propune-ți să caștigi consistență. Încearcă să fii mai bun pentru ține și gândește-te că rețeta pentru o viață perfectă se scrie pentru fiecare altfel. Chiar dacă nu faci parte din grupul celor care se încadrează în normele sociale, încearcă să îți găsești propriul drum și să îți accepți imperfecțiunile. Ele te fac unic.
Comenteză pe Facebook