Ce probleme pot întâmpina copiii născuți înainte de 39 de săptămâni

Nașterea mai devreme de termen, la 37 sau 38 de săptămâni, comparativ cu nașterea la 39, 40, 41 de săptămâni ar  putea fi relaționată cu  performanța școlară mai scăzută a copiilor. Potrivit  cercetărilor anterioare, copii născuți la 34-36 de săptămâni aveau un risc crescut pentru întârziere în dezvoltare și alte deficite mentale sau medicale.

Autorii au corelat datele despre naștere a 128.050 copii, născuți la vârsta gestațională cuprinsă între 37 si 41 de săptămâni, cu rezultatele școlare și rezultatele la testele de evaluare standardizate.

Ei au descoperit că scorurile obținute de cei născuți la 37 și 38 de săptămâni erau semnificativ scăzute față de cele ale celorlalți născuți la vârsta gestațională mai mare de 38. Comparativ cu cei născuți la 41 de săptămâni  cei de 37 aveau un risc crescut cu 23% de a prezenta dificultăți la citit și note mai mici la matematică. Ceilalți factori ca greutatea la naștere , factori de ordin obstetrical, social  sau economic nu au avut nici o influență.

Ipoteza cercetătorilor a fost că bebelușii născuți între 37 si 41 de săptămâni nu se dezvoltă toți la fel, iar o săptămână contează foarte mult. Mediul intrauterin  susține în mod optim dezvoltarea creierului iar acest proces este deranjat când copii sunt născuți mai devreme .

Studiul ar putea avea un impact social important având în vedere că nașterile provocate înainte de termen din motive non medicale sunt o modă.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu