Ce afecțiuni sunt asociate cu guta
Opt co-morbidități majore sunt întâlnite la pacienții cu gută sau hiperuricemie comparativ cu cei care nu au această afecțiune. Afecțiunile care se asociază cu guta și hiperuricemia sunt: hipertensiunea, boala cronică de rinichi, obezitatea, diabetul de tip 2, litiaza renală, infarctul miocardic, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral.
Femeile cu gută tind să aibă mai frecvent aceste co-morbidități (cu excepția obezității și a bolii cronice de rinichi) decât bărbații.
Deși foarte dureroasă, guta este o boală care scapă uneori nediagnosticată, iar hiperuricemia, care este destul de frecventă poate trece neobservată deoarece măsurarea acidului uric seric nu face parte din analizele uzuale. În SUA prevalența hiperuricemiei (acid uric> 7.0 mg/dL la bărbați și > 5.7 mg/dL la femei) este de 21.4%. Dintre aceștia 61.4% aveau insuficiență renală cronică,54.4% erau obezi 49.7% aveau hipertensiune arterială, 13.5% diabet, 12.3% nefro-litiază, 5.7% AVC, 5.1% infarct, 5.1% insuficiență cardiacă.
Studiul vine să atragă atenția că în spatele unui tablou de gută sau acid uric crescut se ascunde o altă afecțiune care poate fi tratată cu beneficii mari pentru pacient. Prevenția joacă un rol important în cazul bolilor cardio-vasculare si a diabetului care pot fi trădate de o simplă analiză de sânge.
Citește și Ce este guta și cum o tratăm
Comenteză pe Facebook