Ce este guta și cum o tratăm
Afecțiunea cunoscută sub numele de hiperuricemia sau guta este o boală constituțională, adesea ereditară, caracterizată prin crize inflamatorii articulare. Durerea se face simțită, cel mai adesea, la nivelul degetului mare de la picior și se repretă mai multe nopți la rând. Guta se poate declanșa și la nivelul altor articulații (genunchi, degete, cot). La nivelul articulației se formează o solidificare de urat de sodiu, numită tofus. Criza este însoțită de febră, poate dura 5-10 ziele, dar aveți mare grijă pentru că recidivează.
Cauzele gutei
O alimentație dezechilibrată și deosebit de bogată în carne (mezeluri, carne roșie, porc), în scoici și crustacee care provoacă formarea de acid uric. Acest acid uric din sânge este cauza principală a crizei de gută. El poate uneori să altereze funcția renală provocând calculi la nivelul rinichilor (litiaze renale). Trebuie să ne facem griji de apariția gutei de fiecare dată când nivelul de acid uric din sânge crește (nivelul normal: 30-58 mg pe litru).
Primii pași spre tratarea gutei
În primul rând începeți un regim alimentar, modificați-vă radical modul de alimentare și reorganizați-vă stilul de viață. Chiar și atunci când plecați în concediu sau vreo deplasare, luați cu dumneavoastră o cantitate suficientă de medicamente pentru a vă asigura continuarea tratamentului și a evita o criză inoportună. De asemenea, dacă aveți programată vreo intervenție chirurgicală de orice natură, nu uitați să vă preveniți medicul că suferiți de gută.
Încercați să consumați din abundență, în timpul zilei, între 1,5 și 2 litri de apă minerală specifică (alegeți apele alcaline). Evitați alimentele bogate în purină (purina se găsește din abundență în toți acizii nucleici; purina se transformă în acid uric în organism). O restricție calorică este suficientă. Consumul de alcool trebuie redus la cantități foarte mici.
Alimente recomandate
- Mâncați cât de des se poate carne de găină. Vita, pui, miel și iepure trebuie consumate cu moderație. Peștii albi, de mare caldă, precum dorada, calcan, roșioară, merluciu, știucă, caviarul și stridiile pot fi consumate cu moderație.
- Legumele precum morcovii, roșiile, varza, spanacul, salata și fasolea verde sunt permise (50-70 conținut în acid uric în mg/100 gr).
- Făinoasele precum pastele, cartofii, orezul și pâinea sunt recomandate.
- Produsele lactate precum laptele nedegresat, 50% degresat sau total degresat, gălbenușul de ou, iaurtul și brânza sunt permise.
- Fructele proaspete, măslinele, arahidele și fisticul pot fi consumate fără exagerare.
- Deserturile precum produsele de patiserie și înghețatele pot fi consumate cu moderație.
- Băuturile precum cafeaua, ceaiul, apele minerale alcaline sunt foarte recomandate.
- Se interzic stric: lintea, sparanghelul, mazărea
- Crustaceele scoicile, sardelele, pasta de pește, heringul și homarul sunt interzise (360-465 conținut în acid uric în mg/100 gr).
- Carnea de porc, oaie, gâscă, vânat, organe și mezeluri sunt interzise
- Ciocolata trebuie eliminată
Comenteză pe Facebook