Când este indicată amigdalectomia?
Printre cele mai cunoscute afecțiuni pediatrice a căror combatere este relativ ușoară se numără amigdalita. Contrar a ceea ce cred părinții, amigdalele sunt extrem de importante și au un rol însemnat în profilaxia infecțiilor, iar rezecția chirurgicală nu ar trebui să fie unica soluție.
Care este rolul amigdalelor?
Amigdalele sunt organe limfatice, producătoare de anticorpi, care asigură imunitatea locală și au rol în combaterea infecțiilor. Amigdalele palatine, cele mai importante și cele mai voluminoase, sunt situate de o parte și de alta a omusorului. Alte amigdale cu o funcție accesorie sunt: amigdalele linguale, faringiene (vegetațiile adenoide), velopalatine, amigdalele tubare.
Ce este amigdalita și care sunt simptomele ei?
Uneori amigdalele se pot infecta și, atunci, apare amigdalita. Este foarte rară această situație la copiii sub un an și foarte des întâlnită la cei între 4 și 7 ani. Circa 80% dintre aceste infecții sunt virale inițial, iar jumătate din ele vor rămâne virale până la vindecare. Dintre bacterii, streptococul prezintă cel mai mare interes din cauza complicațiilor la distanță pe care le dă, putând să atace mai multe organe (rinichiul, articulațiile, inima).
Amigdalita apare, de obicei, ca o consecință a scăderii imunității. Cele mai frecvente cauze le reprezintă virozele tractului respirator superior, extenuarea, consumul de alcool, expunerea la rece, etc.
Care este simptomatologia amigdalitiei?
- gât inflamat și dureros, cu amigdale roșii mărite ca volum. Pe amigdale poate exista o secreție sau pot apărea pete albe
- ganglioni limfatici submandibulari măriți de volum și, uneori, dureroși
- febră
Amigdalita virală este însoțită, de obicei, de guturai, tuse, răgușeală și, uneori, febră sub 38,5 C, care cedează de la sine în 2-3 zile, fără a fi necesară administrarea de antibiotic.
În amigdalita bacteriana(steprococică) inflamația gâtului este acompaniată de febră peste 38,5C și de creșterea în volum a ganglionilor limfatici submandibulari. După ce se constată etiologia bacteriană a amigdalitei ( fie după tabloul clinic sau după rezultatul exudatului faringian) este obligatorie administrarea unei cure de antibiotic de 7-10 zile.
Când este indicată amigdalectomia?
1.Episoade repetate de amigdalita acută:
– mai mult de 3 episoade/an, 3 ani consecutiv
-mai mult de 5 episoade/an, 2 ani consecutive
-mai mult de 6-7 episoade într-un an
2. Infecții repetate cu streptococ beta-hemolitic confirmate prin cultura exudatului faringian și prin valorile ASLO>200ui/ml care persistă și după efectuarea antibioterapiei cu Penicilina G.
3. Creșterea în volum al amigdalelor, împiedicând pătrunderea aerului, determinând fenomene de insuficiență respiratorie, mai ales nocturnă (apnee în somn) .
4. Dificultati de alimentație și înghițire din cauza hipertrofiei amigdaliene.
5. În hipertrofia amigdaliană asimetrică apare suspiciunea existenței unei leziuni maligne fiind obligatorie scoaterea amigdalei crescute în volum și efectuarea examenului bioptic.
Care sunt riscurile postoperatorii?
- -hemoragie: precoce (1-6 ore după operație) sau tardivă (între ziua a 5 –a și a 10-a postoperator)
- -faringită acută febrilă
- -abces laterofaringian
- -flegmon periamigdalian în operațiile incomplete
Comenteză pe Facebook