Aproape jumătate dintre femeile însărcinate suferă de anemie

Femeile însărcinate care iau suplimente de fier intermitent nu sunt mai predispuse la anemie decât cele care iau zilnic acest tratament, în schimb suferă mai puțin de efectele adverse ale terapiei zilnice cu fier.

Autorii estimează că 42 % dintre femeile însărcinate suferă de anemie , și jumătate dintre acestea sunt anemice datorită carenței de fier. Multe dintre femei nu iau tratamentul cu suplimente de fier datorită efectelor adverse ale acestuia în principal greață și constipație.

Cercetătorii au  vrut să vadă dacă tratamentul intermitent (o dată, de două sau trei ori pe săptămână ) este o alternativă viabilă, căutând prin rezultatele a 21 de studii din 13 țări.

Femeile care au luat fier intermitent au avut parte de mai puține efecte adverse, au avut un risc mai mic de a avea nivele periculoase ale hemoglobinei(>13mg/dL) și nu s-au înregistrat morți materne sau cazuri de anemie severă în cazul acestora. De asemenea nu s-a constata nici o diferență în ceea ce privește greutatea  la naștere a bebelușilor, nașterea prematură, anemia și nivelurile de hemoglobină și fier la sfârșitul sarcinii între grupul care a primit suplimentul de fier zilnic și cel cu administrare intermitentă.

Specialiștii sugerează că suplimentarea cu fier a gravidei se poate face în mod intermitent dacă aceasta nu suferă de anemie și beneficiază de o îngrijire ante-natală riguroasă.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu