Osteoporoza, hoțul tăcut al oaselor

 

Osteoporoza (pierderea de masă osoasă), se poate dezvolta pentru un timp îndelungat, fara a da niciun semn. Dacă la început se manifestă doar prin încovoierea spatelui, cu timpul pot apărea complicații tot mai invalidante, cum este de exemplu fractura de col femural. Vestea bună este ca osteoporoza este o boală tratabilă, dar mai ales prevenibilă. Deși apare cu precădere la vârstnici și la femei, după menopauză, osteoporoza poate afecta ambele sexe la orice vârstă. Osteoporoza este supranumită și hoțul tăcut pentru că poate slăbi oasele timp de ani de zile, făra să fie detectată.

Numele bolii provine din latină și înseamnă “os poros”. Țesutul osos este un țesut viu, în care are loc permanent atât depunere de os cât si pierdere de os. După vârsta de 35 de ani, pierderea de os depașeste depunerea. Când acest proces este accelerat, oasele devin tot mai fragile (chiar dacă la exterior pot părea solide) și structura lor se aseamănă tot mai mult cu a unui burete cu găuri mari în interior.

Principalii factori de risc pentru osteoporoză sunt: sexul feminin – de patru ori mai multe femei decât barbati suferă de osteoporoză (în remodelarea unui os, femeia pierde 50% din partea spongioasa si 35% din cea corticală, în timp ce bărbatul pierde 35%, respectiv 20%., componenta ereditară, constituția subțire (oasele au din start o densitate mai mică), întreruperi ale ciclului menstrual (boala apare cel mai frecvent la femeile aflate la menopauză , dar există și femei tinere cu risc înalt la osteoporoză: cele care practică în exces exercitii fizice grele , dansatoarele, anorexicele. Alti factori de risc: fumatul (pare să blocheze capacitatea estrogenilor de a proteja oasele), consumul de alcool (poate bloca absorbția calciului și reduce creșterea osoasă), lipsa de mișcare (foarte expuse sunt adolescentele care de timpuriu înlocuiesc mersul pe jos la școală cu automomobilul) etc. Cei ce duc o viață sedentară ori sunt imobilizați la pat sunt mai des atinși de această boală, chiar și mișcările pasive fiind utile!

Osteoporoza îsi anunță prezența prin scăderea în înalțime datorită încovoierii spatelui și prin fracturi osoase. Dacă aveți risc crescut, puteți efectua un test de determinare a densității și grosimii osoase. Este un test nedureros, lipsit de riscuri, dar care necesită echipament de specialitate. Pe baza rezultatului, medicul poate estima probabilitatea fracturilor și vă poate ajuta sa le preveniți. Fie că doriți să preveniți apariția osteoporozei sau sa opriți evoluția ei, sfatul este același: hrăniți-vă corect și păstrați-vă forma fizică.

Vorbind despre prevenție este foarte important aportul de calciu pentru prevenirea și stoparea osteoporozei în special în prima parte a vieții. Este vital ca tinerii sa aibă un aport adecvat de calciu. Osul pierdut mai târziu nu mai poate fi recuperat oricât s-ar creste aportul de calciu. Pentru persoanele adulte se recomanda un aport de cca. 800 mg calciu/zi, iar pentru barbatii trecuti de 65 de ani si pentru femeile în postmenopauza 1500 mg/zi. Laptele degresat, pasteurizat sau fiert este bogat în calciu, dar acesta se absoarbe în cantitate redusă. Produsele vegetale bogate în calciu sunt cerealele integrale, semintele, legumele de culoare verde închis. Daca dieta este săracă în calciu, se poate folosi un supliment. La fel de importanta este absorbția de vitamina D, exercițiul fizic regulat (ajută la menținerea densității osoase și întăreste sistemul muscular și scade astfel riscul căderilor).

Daca suferiți deja de osteoporoză, nu efectuați exerciții care cresc riscul de fractură. Evitați exercițiile care suprasolicită coloana vertebrală, cum este gimnastica aerobică intensă, săritul cu coarda, sau joggingul. Nu faceți nici genoflexiuni, exerciții de flexie a trunchiului pe coapse sau alte exerciții care arcuiesc spatele. Evitași săritul pe saltele elastice, exercițiile pe suprafețe alunecoase pentru a evita căderile.

Este esențial ca persoanele trecute de 50 de ani și care știu că prezintă un risc de osteoporoză să consulte medicul. La indicația acestuia se poate face o invesțigație paraclinică de măsurare a densității osoase prin care se poate pune diagnosticul de osteoporoză. Osteodensitometria DEXA este cea mai modernă și folosește raze X de densități diferite ce străbat osul, permițind aprecierea gradului de reducere a densității osoase.

Ce la mai bune clinici unde puteți face această investigație le găsiți aici, la TOP Clinici.

 

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu