Un nou pas în depistarea depresiei

Un panel de biomarker-i din sânge ar putea deosebi adolescenții care au sindrom de depresie majoră de cei care nu au, după cum arată noi cercetări publicate în Translational Psychiatry.

În ciuda tuturor cercetărilor, nici măcar la adulți nu există încă elemente din sângele periferic care să fie folosite ca marker-i fezabili pentru a pune un diagnostic, pentru a clasifica sau a măsura răspunsul la tratament în cazul sindromului depresiv major. Cercetarea recentă este unică  prin încercarea de a descoperi o serie de semne ale depresiei la tineri, la care  afecțiunea este mult mai gravă.

Investigatorii au identificat 26 de biomarker-i asociați cu depresia (genetică sau datorată factorilor de mediu) la animale. Urmărind  aceleași proceduri au identificat 11 biomarker-i care îi diferențiau pe tinerii bolnavi de depresie de cei sănătoși. Factorii au legătură  cu genele care se ocupă cu transcripția, neuro-dezvoltarea și neuro-degenerarea.

De asemenea cercetătorii au mai identificat 18 transcriptori care îi diferențiau pe pacienții cu depresie de cei cu depresie și anxietate. Ei au observat, de asemenea, că genele acestea sunt derivate dintr-un model generat de stres cronic mai mult decât din modelul genetic.

Acestea sunt de fapt vârful iceberg-ului pentru că depresia este o afecțiune complexă. Acesta ar putea fi un pas pentru diagnosticarea clinică precoce a depresiei recent instalate. Dacă studii mai mari  vor confirma și extinde noile descoperiri acestea vor duce la apariția strategiilor de dezvoltare  a tratamentului individualizat.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu