Tot ce ar trebui să știi despre insuficienţa venoasă cronică

Se vorbeşte despre insuficienţa venoasă cronică atunci când venele picioarelor nu permit sângelui să circule înapoi în inimă. În mod normal, valvele din vene funcţionează adecvat pentru ca sângele să poată urca fără probleme către inimă, învingând forţa gravitaţională.
Când nu mai funcţionează adecvat, sângele poate curge înapoi, se acumulează în picioare şi duce la insuficienţă venoasă cronică care, chiar dacă nu reprezintă o ameninţare gravă pentru sănătate, poate fi dureroasă şi invalidantă.
Dacă vrei să afli şi tu de ce se zbat venele, de ce simţi nevoie să îţi mişti deseori picioarele, de ce uneori simţi dureri şi multe alte lucruri, continuă să citeşti!
Cauzele insuficienţei venoase cronice
Cauzele insuficienţei venoase cronice includ hipertensiunea arterială în venele de la picioare datorată posturii de lungă durată în picioare, lipsa de exerciţii fizice sau fumatul.
De asemenea, poate fi cauzată de tromboza venoasă profundă, adică prezenţa unui cheag de sânge localizat într-o venă profundă, deseori la nivelul gambei sa a coapsei. Altă cauză poate fi flebita care este inflamarea unei vene aflată aproape de piele, deseori la nivelul picioarelor.
Factori de risc pentru insuficienţa venoasă cronică
Cele mai expuse persoane la insuficienţă venoasă cronică sunt persoanele supraponderale, femeile însărcinate, ereditatea şi un istoric familial sau prezenţa leziunilor şi rănilor la nivelul picioarelor. Alte cauze pot fi intervenţiile chirurgicale şi cheagurile de sânge formate în urma acestora.
Simptomele insuficienţei venoase cronice
Simptomele insuficienței venoase cronice includ umflarea picioarelor sau a gleznelor, senzaţia de strângere în gambe, dar şi mâncărimi sau dureri ale picioarelor. De asemenea, se mai pot sesiza durerile la mers şi încetarea lor în repaus, culoarea maro a pielii în zona gleznei, varicele sau ulceraţii ale picioarelor, adică leziuni deschise pe picioare care sunt greu de tratat.
Mai poate fi prezentă senzaţia de disconfort la nivelul picioarelor şi impulsul de ale mişca des, adică sindromul picioarelor neliniştite, dar şi crampele dureroase sau spasmele musculare. Uneori, aceste simptome pot fi confundate cu alte probleme de sănătate, de aceea, dacă le ai trebuie să discuţi cu un medic specialist pentru un diagnostic adecvat.
Diagnosticarea insuficienţei venoase cronice
Medicul specialist va ţine cont de istoricul tău de sănătate şi vă solicita un examen care poate fi un test imagistic numit ecografie Duplex.
Acesta analizează fluxul sanguin şi structura venelor picioarelor şi verifică viteza şi direcţia fluxului de sânge în vase.
Tratamentul pentru insuficienţa venoasă cronică
Tratamentul pentru insuficienţa venoasă cronică variază în funcţie de simptome, vârstă și starea generală de sănătate a pacientului. De asemenea, depinde de cât de gravă este starea şi poate include proceduri pentru a îmbunătăţi fluxul de sânge în venele picioarelor sau menţinerea picioarelor ridicate.
Pot fi utile purtarea ciorapilor compresivi, o bună rutină de îngrijire a pielii, redobândirea greutăţii corporale normale şi exerciţiile fizice regulate.
Medicul specialist mai poate recomanda medicamentele care cresc fluxul de sânge prin vase şi care pot fi utilizate împreună cu terapia de compresie pentru a ajuta la vindecarea ulcerelor de la picioare. Aspirina poate fi folosită și pentru a ajuta ulcerul să se vindece.
Medicamentele care atrag excesul de lichid din organism prin rinichi (diuretice) nu sunt folosite des, dar ele pot fi recomandate dacă inflamarea picioarelor are drept cauze şi alte afecțiuni, cum ar fi insuficiența cardiacă sau boala renală.
În cazul venelor păianjen sau a venelor varicoase mici, se poate face scleroterapie. În cadrul acesteia, o substanță chimică este injectată în venele afectate. Substanța chimică provoacă cicatrizarea venelor, astfel încât acestea nu mai pot transporta sânge. Procedura face ca sângele să se întoarcă în inimă prin alte vene, urmând ca, în timp, corpul să absoarbă venele cicatrizare.
Un alt tratament este ablaţia endovenoasă cu laser sau cu radiofrecvență (RFA). Este o procedură minimum invazivă în cadrul căreia un cateter (un tub) pune căldură direct în vena afectată, închizând vena. Odată ce vena este închisă, mai puțin sânge se strânge în picior şi fluxul sanguin general este îmbunătățit.
În cazurile severe, medicul specialist poate recomanda operaţia. Ligarea este un tip de intervenție chirurgicală în care vena afectată este legată astfel încât sângele să nu mai curgă prin ea. Dacă vena sau valvele sale sunt puternic deteriorate, vena va fi îndepărtată. Aceasta se numește striparea venelor.
Concluzie
Insuficienţa venoasă cronică apare în cazul în care venele picioarelor nu permit sângelui să circule înapoi în inimă. Chiar dacă nu pune sănătatea în pericol, poate fi dureroasă şi neplăcută. Simptomele includ durere, umflare, crampe și modificări ale pielii. Unele cauze comune sunt supraponderalitatea sau un accident la nivelul piciorului, o rană sau o intervenţie chirurgicală în urma căreia au apărut cheaguri de sânge.
Diagnosticul se poate realiza cu un test imagistic numit ecografie Doplex. În cazurile mai uşoare pot funcţiona ciorapii compresivi și medicamentele, în vreme ce în cazurile grave sunt necesare scleroterapia sau intervențiile chirurgicale.
Comenteză pe Facebook