Statinele sunt eficiente în tratamentul bolilor de inimă

Pacienţii care suferă de o boală de inimă (cardiopatie) sunt mai puţin expuşi riscului de a face depresie dacă sunt trataţi cu statine. Acestea sunt o clasă de medicamente care duc la scăderea nivelului de colesterol,  scrie passionsante.be.

Timp de şase ani, o echipă de cercetători de la Universitatea California a ţinut sub observaţie un grup de circa o mie de pacienţi cu cardiopatie, care au fost trataţi sau nu cu statine. Doar 19% din pacienţii cărora le fuseseră administrate statine au făcut depresie, în timp ce la pacienţii care nu beneficiaseră de acest tratament numărul depresiilor a urcat la 28%.

Oamenii de știință nu au o explicație calară pentru acest efect.  O ipoteză este prevenirea aterosclerozei la creier, fenomenul putând contribui la apariţia depresiei. Într-un articol publicat în „Journal of Clinical Psychiatry”, autorii consideră că, dacă se confirmă acest efect suplimentar al statinelor, s-ar putea îmbunătăţi strategia de scădere a simptomelor de depresie la pacienţii cardiaci, iar riscurile cardiovasculare la pacienţii depresivi ar beneficia de o mai bună abordare.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu