Stați mult timp întins în pat? Iată la ce riscuri vă expuneți!

 

O persoană care, ca urmare a unei boli, traume sau a unei situații de dependență ridicată, petrece cea mai mare parte a timpului în pat și, prin urmare, într-o situație de imobilitate, este expusă la o mare varietate de complicații. Acestea pot afecta diferite părți ale corpului, iar unele pot fi grave, în special la pacienții vârstnici.

Când un pacient petrece mult timp în pat, trebuie să se acorde o atenție extremă pentru a evita posibilele complicații, care pot duce chiar la moarte, în cazuri extreme. Acest nivel ridicat de dependență, de asemenea, induce starea de epuizare a  îngrijitului și duce la necesitatea instituționalizării pacientului pentru a garanta îngrijirea necesară.

Iată, așadar, ce consecințe poate avea imobilizarea la pat prelungită

 

  1. Apar escarele la nivelul pielii

Primul efect vizibil al imobilizării prelungite este reprezentat de apariția ulcerelor. Atunci când poziția corpului rămâne neschimbată mult timp, ele apar la nivelul pielii. Acestea se reflectă în diferite moduri, variind de la roșeața pielii, vezicule sau piele complet deteriorată și ajungând chiar la rană până la oase.

Acestea se formează atunci când părți osoase ale corpului, cum ar fi șoldurile, coccisul și gleznele, apasă prea mult timp pe același punct. Presiunea constanța blochează fluxul sanguin, distrugând celulele pielii. În cazuri extreme, ar putea chiar să rupă straturile de piele și țesuturi și să va expună oasele și mușchii. Dacă sunteți în situația de a va apărea ulcerele, încercați tratamentul escarelor la domiciliu administrat de asistenții medicali TruMed cât mai rapid posibil. Astfel, nu trebuie să va deplasați la spital cu aceste leziuni dureroase.

 

  1. Mușchii se atrofiază

Imobilitatea determina pierderea masei musculare și, în consecință, atrofia și pierderea rezistenței mușchilor. Pot apărea contracturi, rigiditate articulară și alte probleme musculare care îngreunează deplasarea pacientului. Atrofia implică și o afectare funcțională semnificativă, în special la nivelul articulațiilor, care poate provoca dureri semnificative. Există și o pierdere a masei osoase, accelerând dezvoltarea osteoporozei și, prin urmare, riscul de fracturi.

 

  1. Crește riscul de tromboză

Tromboza venoasă profundă este un cheag de sânge care apare într-o venă profundă. Acestea sunt cel mai frecvent întâlnite la nivelul piciorului, dar se poate întâmplă să apară oriunde în corp.

Orice lucru care încetinește fluxul sanguin poate provoca tromboză venoasă profundă. Asta pentru că mișcarea ajută la pomparea sângelui în jurul corpului – un alt motiv excelent pentru a rămâne activ! Când mișcarea este restrânsă, fluxul de sânge poate încetini și riscul unui cheag de sânge crește.

Dacă se formează un cheag de sânge în picior, acesta se poate rupe de pe peretele venei și se poate deplasa către plămâni. Dacă este un cheag mare, există riscul să blocheze complet arteră principala din plămâni (embolie pulmonară) și să pună viață în pericol.

Pentru a nu va expune la acest risc, întrerupeți perioadele lungi de ședere sau culcare stand în picioare, mișcându-va și întinzându-va atunci când este posibil.

Acestea fiind spuse, impactul mișcării, chiar și de intensitate redusă, poate fi profund. Pentru început, veți arde mai multe calorii. Acest lucru ar putea duce la pierderea în greutate și la creșterea energiei. În plus, activitatea fizică va ajută să mențineți tonusul muscular, capacitatea de mișcare și bunăstarea mentală, mai ales pe măsură ce îmbătrâniți, iar riscurile pe care le are imobilizarea prelungită vor fi reduse.

 

Sursă foto: shutterstock.com

 

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu