Sprayurile folosite pentru întreținerea casei dăunează sănătății cardiovasculare

Sprayurile folosite de obicei în casă ar putea dăuna sănătăţii cardiovasculare. Erau deja aduse în discuţie în cazul unor tulburări respiratorii. O echipă de cercetători elveţieni de la Universitatea din Basel a pus în evidenţă posibile efecte dăunătoare asupra inimii.

Cercetările lor s-au desfăşurat pe circa 600 femei de vârstă medie, în majoritate extrem de implicate în treburile gospodăreşti. Într-un chestionar a fost evaluat gradul de utilizare a sprayurilor de curăţare a aragazului, de călcat, a deodorantelor de interior. Apoi, specialiştii au trecut la utilizarea fiecăruia dintre ele și la măsurarea variabilităţii frecvenţei cardiace (VFC), unele anomalii ale acesteia fiind asociate cu o sănătate deficitară a inimii.

Cu cât femeile recurgeau mai mult la acest tip de produse menajere, cu atât VFC-ul lor punea mai multe probleme. Cel mai evident impact a fost observat la odorizante, fiind accentuat de prezenţa unei afecţiuni respiratorii. Cercetătorii apreciază că sunt necesare, ‘urgent’, alte studii pentru aprofundarea concluziilor despre folosirea frecventă şi pe termen lung a acestor sprayuri, cuvântul de ordine în utilizarea lor fiind ‘prudenţă’.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu