Singurătatea nu le priește oamenilor în vârstă

Singurătatea oamenilor în vârsta  a fost asociată cu un risc crescut de declin și mortalitate, după cum arată noi cercetări , publicate în numărul din 18 iunie al revistei Archives of Internal Medicine.

Un studiu desfășurat în rândul vârstnicilor mai bătrâni de 60 de ani a arătat că singurătatea era asociată cu creșterea cu 59 % a riscului de înrăutățire a stării de sănătate și cu creșterea cu 45 % a riscului de deces , într-o perioadă de urmărire de 6 ani. Aceste descoperiri sugerează că factorii de risc de natură medicală ca hipertensiunea sau creșterea colesterolului, nu sunt singurele elemente care cresc riscul bătrânilor pentru declin funcțional sau moarte și că singurătatea  le poate cauza un stres fatal acestora. În studiu,  participanții au fost întrebați dacă se simt singuri, părăsiți sau izolați, și 43 % au răspuns afirmativ la această întrebare. Investigatorii au raportat că cei care se simțeau singuri erau mai predispuși la declinul executării activităților zilnice, la scăderea mobilității, mai predispuși să  dezvolte dificultăți de mobilizare a membrelor superioare sau în momentul urcării scărilor, de exemplu.

Studiul arată care sunt limitele sistemelor medicale de îngrijire a pacienților vârstnici  și demonstrează că pentru un control mai bun al mortalității în rândul acestora câteva măsuri de natură socială și umană trebuie luate.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu